Térszemlélet fejlesztése 5. osztályban - Csetneki Krisztián; Четнекі Крістіян (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
A kisiskolás gyerekek térszemléletének fejlesztését nagyon fontosnak tartom a tanít ́as során, hiszen lényeges, hogy a gyerekek a tanultakat a mindennapi életben is alkalmazni tudják. Ebben a tanulmányban röviden bemutatom azt a munkát, amely során 11-12 éves diákok térszemléletét fejlesztettem matematikaórák keretében. A dolgozat célja, hogy felmérje a tanulók térszemléleti tudását, és bemutassa a fejlesztés során bekövetkezett változásokat. Ennek érdekében a foglalkozások előtt és után méréseket végeztem, amelyek alapján következtetni lehetett arra, hogy mennyire segítették ezek a tevékenységek a tanulók térbeli gondolkodásának fejlődését. A gyerekek olyan feladatokon dolgoztak, amelyek során síkbeli és térbeli formákkal kellett gondolkodniuk, problémákat megoldaniuk, helyzeteket elemezniük, és különböző tárgyakat kézbe véve, mozgatva kipróbálniuk, hogyan működnek a térben.
Формування просторової уяви в учнів 5 класів
Keywords: matematika; térszemlélet; geometria; математикa; просторової уяви; геометрія