A brezsnyevi dolce vita két évtizede (1964–1982): A közoktatás brezsnyevi központosításának időszaka (1964–1982) - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
A brezsnyevi időszak legfőbb jellemzője a központosítás, az egységesítés és szabványosítás fokozatos és kitartó bevezetése volt az élet minden területén. A közoktatásban erre már az 1966 augusztusában felállított Össz-szövetségi Oktatási Minisztérium utalt, amely egységes (és egyforma) rendszerben kezelte a hatalmas, soknyelvű és soknemzetiségű ország minden régióját és iskoláját. Leonyid Iljics Brezsnyev főtitkárságának kezdetétől jellemzővé vált, hogy az intézkedéseket vagy rendelkezéseket a legapróbb részletekig kifejtették, megmagyarázták, elkerülvén a másképp értelmezés lehetőségét is. Ezzel aprólékosan behatárolták a mozgásteret, ami a mozdulatlanságra ítéltség első fokozatát jelentette. A mozdulatlanság pedig pont annak az időszaknak volt egyik legsajátosabb jellemzője, amelyet pangás időszakának neveznek a Szovjetunió történetében. És hát igen, a pangás időszaka Brezsnyev idejében kezdett kialakulni. Vagyis nemcsak a központosítás kiépítése kezdődött el a közoktatásban, de az uniformizálásé és a mozdulatlanságé is.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: közoktatás; brezsnyevi központosítás; 1964-1982; oroszosítás