A kárpátaljai magyar közösség megmaradását szolgáló kulturális és turisztikai fejlesztések aktuális példái - Tarpai József; Торпоі Йосип („RIK-U” Kft., 2020)
A kárpátaljai magyarság mint nemzeti kisebbség helyzete nagyot változott Ukrajnában az elmúlt évek folyamán. A több mint öt éve tartó ukrán–orosz konfliktus a társadalom szinte minden szintjét érintő markáns ukránosítási hullám elindítását okozta, mely negatívan befolyásolja a nemzeti kisebbségek életét és fejlődését az országban. Nyilvánvaló módon ez a homogenizáló politika elsősorban az Ukrajnában élő jelentős számú orosz kisebbséget célozza meg, de hatása kiterjed a kárpátaljai magyarokra is. A kisebbségi nyelvhasználatot és oktatást érintő új szabályozások szűk keretek közé szorítják a nemzetiségi önazonosság megélésének lehetőségeit. Ugyanakkor amennyire sokat vesztett a magyarság nemzetiségi komfortérzetéből az ukrán belpolitikai változások miatt, ugyanannyira gazdagodott is mint közösség Magyarország támogatása által. Utóbbi a nyílt és határozott nemzetközi kiállás mellett konkrét, kézzel fogható materiális segítséget jelent a társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt kiszolgáltatott helyzetben lévő kárpátaljai magyar közösség számára. Az sem elhanyagolható tény azonban, hogy a magyar segítségnyújtás számos esetben nemzetiségi hovatartozástól függetlenül egész Kárpátalja lakosságára kiterjed, ami a békés együttélést segítve pozitívan hat a regionális szintű magyar–ukrán kapcsolatok alakulására.

Abstract. The program is aimed at promotion of cultural and social life. Hungarian traditions are of utmost importance when speaking about the survival of the Hungarians in Transcarpathia. Moreover, having preserved its cultural values, the Transcarpathian Hungarian community has the potential to become a major tourist attraction in the area inhabited mostly by the Hungarians. The proper use of that potential via tourism development is one of the important incentives for the economic support of the Transcarpathian Hungarians.
Modern examples of cultural and tourism development to preserve the Transcarpathian hungarian community
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_2_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008123
Keywords: Kárpátalja; kulturális fejlesztés; magyar hagyományok; turizmusfejlesztés