A tudásháromszög fejlesztésének lehetősége Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében - Kósáné Bilanics Ágnes; Кошане Біланіч Агнеса; Láczay Magdolna; Лацаi Магдалина (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A 20. században rohamosan kiteljesedő globalizáció felgyorsította annak felismerését, hogy világ gazdaságába betagozódva, egyszerre élhetjük át a kiszolgáltatottság érzését és a lehetőségek szabadságát. A globalizációra adott kontinentális válaszként jött létre az Európai Unió, amely a globalizálódó gazdaság kihívásaira igyekszik megtalálni a versenyképességét erősítő módszereket. Ebben a gazdaság- és a társadalomtudományok kutatóinak munkássága és az érintett területek intézményrendszereinek a korszerűsítése egyaránt nagy jelentőséggel bír. A történelmi előzmények miatt mind a gazdasági fejlettség, mind a társadalom életszínvonala hazánkban alacsonyabb az uniós átlagnál, épp ezért különösen fontos, hogy megfelelő fejlesztési programokkal elérjük a kiegyenlítődést. Hasonlóan fontos ez az országon belüli nivellálódó térségekben, így Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is. A rendszerváltás első éveiben a munkaerőpiac volt a legfőbb inspirálója az oktatásfejlesztésnek. Ekkor jöttek létre azok az új közszolgálati és szakigazgatási szervezetek, intézmények, ahová nagy számban várták a szakembereket, és ahonnan – a munkahelyük megtartása érdekében – az iskolapadba ültek a már ott dolgozók közül is számosan. A Nyíregyházi Egyetem a saját keretein belül igyekszik a tudásháromszögnek nevezett innovációs tevékenységét (kutatás, oktatás és gyakorlat a gazdasági szereplőkkel közösen) a térség fejlesztési célkitűzéseihez igazítani, azt mindenkor elősegíteni. Jelen tanulmány az oktatás-és kutatásfejlesztés egy olyan együttműködési lehetőségét kívánja bemutatni, mely elsődleges célja a vármegyén belül a szinergiák megtalálása, valamint a felsőoktatás lehetőségeinek bemutatása a helyi munkaerőpiac támogatása érdekében, a tudásháromszög szellemiségében.

Abstract. The rapid globalization in the 20th century hastened the realization that by entering the world economy, we can simultaneously experience the feeling of vulnerability and the freedom of opportunities. The European Union was created as a continental response to globalization, which tries to find ways to strengthen its competitiveness in response to the challenges of the globalizing economy. In this, the work of researchers in the economic and social sciences and the modernization of the institutional systems of the affected areas are both of great importance. Due to historical precedents, both the economic development and the standard of living of society are lower than the EU average, which is why it is especially important to achieve a balance with appropriate development programs. This is similarly important in the leveling regions within the country, such as in the county of SzabolcsSzatmár-Bereg. In the first years of the system change, the labor market was the main inspiration for educational development. It was then that the new public service and professional administration organizations and institutions were created, where large numbers of professionals were expected, and from which, in order to keep their jobs, many of those who were already working there also sat in the classroom. Within its own framework, the University of Nyíregyháza tries to adapt its innovation activity called the knowledge triangle (research and education together with economic actors) to the development objectives of the region, and to promote it at all times. This study aims to present an opportunity for cooperation in education and research development, the primary purpose of which is to find synergies within the county, as well as to present the possibilities of higher education in order to support the local labor market - in the spirit of the knowledge triangle.

Резюме. Стрімка глобалізація в ХХ-му столітті прискорила усвідомлення того, що, вступивши у світову економіку, ми можемо одночасно відчути вразливысть та свободу можливостей. Європейський Союз був створений як континентальна відповідь на глобалізацію, яка намагається знайти шляхи посилення своєї конкурентоспроможності у відповідь на виклики глобалізованої економіки. Тут велике значення мають як робота дослідників у галузі економічних і соціальних наук, так і модернізація інституційних систем постраждалих територій. Через історичні прецеденти як економічний розвиток, так і рівень життя суспільства в нашій країні є нижчими за середні в ЄС, тому особливо важливо досягти балансу за допомогою відповідних програм розвитку. Це також важливо в регіонах вирівнювання всередині країни, наприклад у повіті Саболч-Сатмар-Берег. У перші роки зміни системи основним джерелом натхнення для розвитку освіти був ринок праці. Саме тоді були створені нові громадські та професійні адміністративні організації та установи, де очікувалася велика кількість професіоналів, і з яких, щоб зберегти свої робочі місця, багато з тих, хто вже там працював, також сиділи в класах. У власних рамках Університет Ніредьгази намагається адаптувати свою інноваційну діяльність під назвою трикутник знань (дослідження, освіта та практика разом з економічними суб’єктами) до цілей розвитку регіону та постійно сприяти цьому. Це дослідження має на меті представити можливість співпраці в галузі освіти та наукового розвитку, основною метою якого є пошук синергії в межах округу, а також представити можливості вищої освіти для підтримки місцевого ринку праці в дусі трикутника знань.
Можливість розвитку трикутника знань у Сабольч-Сатмар-Берегівському окрузі
The possibility of developing the knowledge triangle in the county of Szabolcs-Szatmár-Bereg
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: tudásháromszög; globalizáció; oktatásfejlesztés; regionális fejlesztés