A határmenti települések turisztikai és turizmusfejlesztési lehetőségeinek vizsgálata Tiszaújlak (Ukrajna) és Tiszabecs (Magyarország) példáján - Ápsáj Katerina; Апшай Катерина (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2021)
Szakdolgozatom témája: „A határmenti települések turisztikai és turizmusfejlesztési lehetőségeinek vizsgálata Tiszaújlak (Ukrajna) és Tiszabecs (Magyarország) példáján”. Tiszaújlaki származásom miatt fontos számomra ez a vidék, így kutatásommal szerettem volna hozzájárulni a terület fejlődési lehetőségeinek a feltárásához, ami a turizmus területét illeti. Ebből kifolyólag munkám céljául tűztem ki, hogy megvizsgáljam mennyire fejlett a turizmus e két határmenti településen, illetve a határmenti elhelyezkedés hozzájárul-e a turizmus növekedéséhez. Rávilágítani arra, hogy milyen szerepet tölt be a lakosok életében a turizmus, milyen utazási szokásaik vannak és mennyire tartják fontosnak annak fejlődését a településen. Feltárni, hogy mennyire ismerik jól a szomszédos települések lakosai egymás hagyományait, kultúráját, falvait, látogatják-e nevezetességeit.
Дослідження туристичних можливостей та розвитку туризму в прикордонних населених пунктах на прикладі смт. Вилок (Україна) та с. Тисабеч (Угорщина)
Keywords: Határmenti települések; Туризм; Tiszabecs; с. Тисабеч; Tiszújlak; Розвиток туризму; Turizmus; смт. Вилок