Bundásbogarak (Epicometis hirta Poda) elleni vegyszer nélküli védekezés lehetőségeinek vizsgálata - Illés Gyula; Іллийш Юлій (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
Az egészséges ételekhez való hozzáférés kulcsfontosságú minden ember számára, és a saját gyümölcsfák termése mindig élvezetes és tápláló lehet. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket, általában jobb mentális egészségnek örvendenek, ezért kiemelten fontos, hogy megóvjuk ezeket az értékes növényeket a kártevő rovaroktól. A gyümölcsfák virágzási időszaka általában a tavasz közepétől kezdődik. Ez az időszak rendkívül fontos a beporzás és a termés kialakulása szempontjából, és sok gazda figyelmet fordít a gyümölcsfák gondozására és védelmére ebben az időszakban. Az évi termés elengedhetetlen feltétele a sikeres virágfejlődés és megporzás, mert csak ép, termékenyült virágból fejlődik egészséges gyümölcs. A virágokat a tavaszi fagyokon és a kórokozókon kívül a kártevő rovarok Coleopterák (bogarak), ezen belül a virágbogarak is tizedelhetik a tavaszi időszakban. Sok cserebogárfaj ismert hazánkban, melyek gyümölcskultúrákban esetenként érzékeny károkat okozhatnak a virágok vagy gyümölcsök pusztításával.
Дослідженя можливостей боротьби з оленкою волохатою (Epicometis hirta Poda) без використання агрохімікатів
Keywords: bundásbogár; virágkártevő; csapdatípusok; színcsapdák; vizuális ingerek