A migrációs folyamatok hatása a kárpátaljai magyarok számának alakulására - Tátrai Patrik; Molnár József; Молнар Йосип; Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D.; Kovály Katalin; Коваль Катерина; Erőss Ágnes; Ferenc Viktória; Ференц Вікторія; Rákóczi Krisztián (Debreceni Egyetem, 2018)
A legutóbbi, 2001-es ukrán népszámlálás szerint Kárpátalján 152 ezer fő vallotta magát magyar nemzetiségűnek, azonban az azóta eltelt időszak népesedési és etnikai viszonyairól nagyon keveset tudni. Különösen a magyar lakosság kivándorlása az, aminek számbavétele nehézséget jelent, és aminek a jelentősége a 2010-es években – elsősorban a 2014-ben Kelet-Ukrajnában kirobbant fegyveres konfliktus hatására – megnövekedett. Éppen ezért jelen tanulmányban különböző adatforrások: az ukrán és magyar hivatalos statisztikai adatok, valamint két reprezentatív felmérés eredményeit bemutatva keressük a választ arra, hogy hogyan alakult a legutóbbi népszámlálás óta a kárpátaljai magyarok állandó és ideiglenes migrációja, és hogy mindez hogyan befolyásolta a kárpátaljai magyarság létszámát. Az adatbázisok összehasonlítása rávilágított arra, hogy a különböző módszertannal, különböző aktorok által gyűjtött adatok jelentősen eltérő képet festenek az – egyébként meglehetősen komplex – migrációs folyamatokról. A reprezentatív felmérések szerint, amelyek módszertanuknál fogva vélhetően jobban tükrözik a mobilitás nagyságrendjét, a kivándorolt magyarok száma 2001 óta 9–14 ezer fő; ez alapján 2017 elején a kárpátaljai magyarok létszáma 130 ezer körül lehetett.

Abstract. According to the last Ukrainian census in 2001, 152 thousand people declared Hungarian ethnicity in Transcarpathia. Since that time, there is no reliable and up-to-date data on the ethno-demographic development of the region’s population. It is especially hard to register the migration flows particularly salient since the outbreak of the armed conflict in East Ukraine in 2014. Based on four data sources (official Ukrainian and Hungarian statistics and two representative surveys), the present study aims at revealing the volume of the permanent and temporary migration of Hungarians in Transcarpathia and its impact on their number. We found that the same migration flow is associated with various figures by each of the data sources conducted with different methods and by different actors. According to the more reliable surveys, 9 to 14 thousand ethnic Hungarians emigrated from Transcarpathia since 2001; consequently, the number of Hungarians is estimated at approximately 130 thousand people in the beginning of 2017.
The impact of recent migration flows on the number of Hungarians in Transcarpathia, Ukraine
https://ojs.lib.unideb.hu/metszetek/article/view/11881
Keywords: Kárpátalja; magyar nemzetiségűek; kivándorlás; demográfia; ideiglenes migráció