Az „Y” és „Z” generációk utazási szokásainak összehasonlító elemzése kérdőíves felmérés alapján a Derceni mikrorégió példáján (Munkácsi járás) - Szabó Alexandra Krisztina; Сабов Александра-Кристина (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
Az utazás az életünk szerves része, amely egyre nagyobb szerepet tölt be mindennapjainkban. A lehetőségek széles skálája áll a rendelkezésünkre, hogy felfedezhessük az új helyeket, kultúrákat és élményeket. Az utazási szokásaink azonban alapvetően befolyásolják azt, hogy hol tartózkodunk, mi az érdeklődési körünk, illetve mennyire vagyunk nyitottak és rugalmasak. Az utazók sokfélesége miatt a turisztikai ágazat hatalmas részét képezi a gazdaságnak. Nagy lépés volt az utazások technológiai fejlődése, ami számos lehetőséget kínál az utazóknak foglalás, tervezés és az utazás alatt is. Azonban az utazások egyre inkább változnak, és a közösségi média még jobban befolyásolva az utazók szokásait. A társadalmi és technológiai változások hatására napjainkban egyre eltérőbbek az emberek utazási szokásai az egyes generációk között. A Y és Z generáció tagjai, azaz a 20-40 év közötti fiatal felnőttek és a 20 év alatti digitalizált generáció, egyre inkább különleges élményekre vágynak az utazásaik során. Az Y és Z generáció tagjai számára az utazás nem csak a pihenést és kikapcsolódást jelenti, de lehetőséget ad arra is, hogy új kultúrákat ismerjenek meg, inspirációkat gyűjtsenek és a közösségi média segítségével megoszthassák élményeiket másokkal. A digitális világ által megszokott gyors információáramlásnak köszönhetően ezek a generációk könnyen tervezhetik és foglalhatják le utazásaikat online, ráadásul számos utazási alkalmazás segíti őket az úti célok kiválasztásában és az utazási költségek optimalizálásában. Az Y és Z generáció tagjai számára az egyedi élmények fontosabbak, mint a luxus szállodák vagy az exkluzív éttermek, így gyakran választják a szállásokként Airbnb-t vagy más szálláskiadó platformokat, illetve a helyi kisvendéglátó helyeket. Emellett az aktív szabadidőtöltésre is nagy hangsúlyt fektetnek, így kedvelik a kalandos programokat, túrákat, felfedező útvonalakat és sporttevékenységeket. Az Y és Z generáció tagjainak utazási szokásai és preferenciái szorosan összefüggnek az életstílusukkal, értékrendjükkel és a folyamatos technológiai fejlődéssel. Ezért fontos megérteni és tanulmányozni ezeket a generációkat, hogy a turisztikai szakma képes legyen alkalmazkodni az új igényekhez és trendekhez, valamint megfelelő szolgáltatásokat nyújtani számukra. Ebben a szakdolgozatban részletesen elemzem az Y és Z generáció utazási szokásait és elvárásait, valamint javaslatokat teszek az iparág szereplőinek a generációk igényeinek kielégítésére. A szakdolgozatom célja az, hogy megvizsgálja az Y és a Z generáció utazási szokásait és preferenciáit. A dolgozat adatai elsősorban online kérdőíves felmérés segítségével gyűjtöttek, amelyet az Y és a Z generáció tagjai kitöltöttek. A dolgozat célja, hogy segítséget nyújtson az utazási iparnak, hogy jobban megérthesse és megfeleljen az Y és a Z generáció utazási szokásainak és preferenciáinak.
Порівнянльний аналіз досвіду подорожування покоління «y» та «z» мешканців Дерценського мікрорегіону (Мукачівський район) на основі анкетного опитування
Keywords: "Y" generáció; "Z" generáció; utazási szokások; kérdőíves felmérés; Derceni mikrorégió; покоління «Z»; покоління «Y»; Дерценський мікрорегіон