Кіберзагрози для великих даних (Big Data): стратегії захисту і безпеки - Кобус Олена; Степан Бондаренко (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
Резюме. З експоненціальним зростанням обсягів даних організації почали покладатися на здатність використовувати, аналізувати та робити висновки з величезних масивів даних. Однак, саме масштаб і складність, які роблять великі дані потужними, також наражають їх на значні кіберзагрози. Витоки даних, хакерські атаки, програми-вимагачі та інсайдерські загрози створюють серйозні ризики для конфіденційності, цілісності та доступності даних,що робить стратегії кібербезпеки критично важливими для будь-якої організації, яка покладається на великі дані. Великі дані вразливі до різноманітних кіберзагроз, які стають все більш витонченими. Складність архітектури даних у поєднанні зі зростаючою залежністю від розподілених і хмарних систем зберігання створює численні точки вразливості. Кіберзлочинці, хактивісти, представники національних держав та зловмисні інсайдери використовують ці вразливості, прагнучи скористатися цінністю, що зберігається у величезних масивах даних. Розуміння природи цих загроз є першим кроком до розробки надійних механізмів захисту.
Keywords: Big Data; кіберзагроза