Az áruk jellemzői, mint számviteli kategória nemzeti és nemzetközi szabványok szerint - Pércsi Oxána; Kárász Dorina; Oksana Perchi; Перчі Оксана (II. RFKMF, 2024)
A kereskedelmi szféra a gazdaság egyik alkotó szférája. Piaci körülmények között és modern üzleti versenykörnyezetben a kereskedelmi szféra hatékonyságának növelése Ukrajna gazdaságának fejlődésének elemévé válik. A hazai kutatók szerint [7] az árú „egy összetett fogalom, amely jelentős számú tulajdonság halmazát foglalja magában, amelyek közül a főbb a fogyasztói tulajdonságok”. Számviteli szempontból az „áru” fogalma alatt a tárgyi és immateriális formában lévő, megbízhatóan becsült értékű eszközöket kell érteni, amelyeket a vállalkozás a fogyasztói igények kielégítése érdekében további értékesítés vagy csere céljából tart. Az elmúlt években a készletnyilvántartás hazai és nemzetközi standardjaiban olyan módosítások, kiegészítések történtek, amelyek a standardok további kutatását teszik szükségessé a számviteli áruk információképzésének módszertani alapjainak összehasonlíthatóságának, adaptálhatóságának megállapítása érdekében.
Характеристика товарів як облікової категорії за національними та міжнародними стандартами
Characteristics of goods as accounting category according to national and international standards
Keywords: áru; számvitel; nemzeti szabvány; nemzetközi szabvány