Методологічні засади прогнозування туристичних потоків у посткризовий період - Дворська Ірина; Dvorska Iryna (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. Актуальність дослідження. Туристична система України потребує вдосконалення шляхів та способів прогнозування майбутнього стану галузі в локальному, регіональному та загальнодержавному вимірах. Це важливо для формування стратегічного мислення та позиціонування туризму як ключової рушійної сили економічного зростання й розвитку після війни. Відновлення показників туристичної галузі потребує методичного інструментарію для того, щоб визна-чити шляхи реінкарнації туристичної сфери в перспективі, місця в економічному та територіальному від-новленні; оцінюванні стану туристичних ресурсів, які залишаться після звільнення територій. Експерти та фахівці туризму наголошують на важливості проактивного прогнозування майбутнього туристичного сектору в післявоєнному відновленні. У роботі проаналізовано теоретичні аспекти та світовий досвід прогнозування туристичних пото-ків; визначено й охарактеризовано перспективні прогнозні моделі, визначені фактори впливу на формування туристичних потоків, дію яких слід врахувати. Предметом дослідженняє методи прогнозування показників туристичних потоків та наслідків змін їх реформатування на рівні країни, регіону, дестинації. Метою дослідження є вдосконаленняметодики прогнозування диференційованої стійкості туризму в пост-кризовому періоді за рахунок визначення динаміки кількості туристів та факторів впливу на зміни їх пріоритетів. Методи дослідження: загальнонаукові методи аналізу, синтезу, порівняння, системного структурно-логічного узагальнення; конструктивно-логічний метод; методи статистичного аналізу; економіко-мате-матичні методи та метод експертної оцінки.Результати дослідження: прогнозування динаміки посткризових туристичних потоків з урахуванням дії факторів впливу, що мають на меті стабілізацію показників туристичної сфери. Висновки:вик ористання різних підходів та методів прогнозування туристичної активності в посткри-зовий період є надзвичайно важливим складником у формуванні доходів, прибутковості та рентабельності туристичних підприємств. Перспектива подальших дослідженьпо лягає в можливості відновлення туристичної активності в посткризовий період.

Abstract. Relevance of the research. The tourism system of Ukraine needs to improve the ways and methods of forecasting the future state of the industry in local, regional and national dimensions. This is important for the formation of strategic thinking and the positioning of tourism as a key driver of economic growth and development after the war. Restoring the indicators of the tourism industry requires a methodical toolkit in order to determine the ways of the reincarnation of the tourism sphere in the future, places in economic and territorial recovery; assessment of the state of tourist resources that will remain after the liberation of the territories. Tourism experts and specialists emphasize the importance of proactively forecasting the future of the tourism sector in post-war recovery.The paper аnalyses the theoretical aspects and world experience of forecasting tourist flows; prospective predictive models are defined and characterized, influencing factors on the formation of tourist flows are defined, the effect of which should be taken into account.The subject of the study is the forecasting of indicators of tourist flows and the consequences of changes in their reformation at the level of the country, region, and destination.The purpose of the study is to improve the methodology of forecasting the differentiated sustainability of tourism in the post-crisis period.Research methods: general scientific methods of analysis, synthesis, comparison, systematic structural and logical generalization; constructive and logical method; methods of statistical analysis; economic and mathematical methods and the method of expert evaluation.The results of the study: forecasting the dynamics of post-crisis tourist flows, taking into account the influence of factors aimed at stabilizing indicators in the tourism sector.Conclusions: the use of various approaches and methods of forecasting tourist activity in the post-crisis period is an extremely important component in the formation of income, profitability and efficiency of tourist enterprises.The prospect of further research lies in the possibility of restoring tourist activity in the post-crisis period.
Methodological principles of forecasting tourist flows in the post-crisis period
https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/article/view/44/39
Редакційна колегія: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/editorial
Зміст: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/5
Keywords: туристичні потоки; антикризовий менеджмент; методи прогнозування показників туризму