A Brascsajkó-levéltár iratai (1919–1952) - Csatáry György; Чотарі Юрій; Yurii Chotari (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
A Brascsajkó-levéltárat a Kárpátaljai Területi Állami Levéltár beregszászi részlegén őrzik. Az alábbiakban publikált levéltári egységek tartalmi kivonatai Brascsajkó Gyula (1875–1955) és Brascsajkó Mihály (1883–1969) ügyvédek politikai és közéleti tevékenységét mutatják be. A sajátos levéltári segédlet egyrészt megkönnyíti az iratok kutatását, másrészt új adatokat tár elénk, például kéziratokat, periratokat, a Kárpátalja Bank, a Proszvita ukrán kultúregyesület anyagait, valamint a helyi sajtó múltjára és a XX. századi rendszerváltások történetére vonatkozó forrásokat. A két Brascsajkó testvér életútja több szempontból is tanulságos, mivel vidékünkön a politikai sorsfordulók ellenére megőrizhették hivatásukat, politikai identitásukat és tehettek az ukrán nemzeti érdekekért. Életüket, mint ezen a vidéken sok emberét, a szovjethatalom gyökeresen megváltoztatta.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/04/lttk-tord-9.pdf
Keywords: Brascsajkó-levéltár; Kárpátalja; levéltár; iratok