Інноваційні підходи до викладання української мови для угорців - Hires-László Kornélia; Pősze Andrea; Гіреш-Ласлов Корнелія; Андрея Певсе; Andreya Pevse (ФОП Жукова Ірина Віталіївна, 2024)
Резюме. У статті розглядаються сучасні підходи до викладання української мови для угорців, що є актуальним у контексті мовної політики, міжкультурної комунікації та реформування освітньої системи України. Угорська національна меншина, яка проживає переважно на Закарпатті, потребує адаптованих методик викладання української мови, що враховують специфіку її рідної мови, відмінності у фонетиці, граматиці та лексиці, а також особливості культурного контексту. Метою статті є аналіз ключових способів організації процесу навчання, зокрема з акцентуванням уваги на комунікативному підході, інтеграції цифрових технологій та використанні ігрових методів. Комунікативний підхід розглядається як провідний у сучасній мовній освіті, оскільки його метою є розвиток практичних навичок спілкування через автентичні ситуації, інтерактивні завдання та створення емоційно сприятливого середовища для навчання. У статті також підкреслюється важливість використання мультимедійних ресурсів, таких як онлайн-платформи, мобільні додатки та відеоматеріали. Ці технології відкривають нові можливості для самостійного навчання, підвищують мотивацію студентів і забезпечують доступ до якісного навчального матеріалу. Дослідження ґрунтується на аналізі історичних і сучасних підходів до викладання мов, що включає функціональну граматику, понятійно-функціональні методи та роль застосування лінгвокраїнознавчого компонента. Звертається увага на необхідність адаптації методик до індивідуальних потреб угорськомовних учнів, що сприяє їхній інтеграції в українське суспільство та успішному засвоєнню мови. Автор пропонує інноваційні підходи, які включають інтерактивні заняття, рольові ігри, проєктну роботу та інтенсивні курси для швидкого занурення в мовне середовище. Особлива увага приділяється мотивації студентів, яка забезпечується через практичне застосування мовних знань, розвиток міжкультурної компетент-ності та створення позитивного ставлення до навчання. Стаття робить вагомий внесок у розвиток методики викладання української мови для угорців, забезпечуючи науково-методичну базу для створення ефективних програм навчання. Авторські рекомендації можуть бути використані як основа для подальшого вдосконалення освітніх технологій у цій галузі.

Abstract. The article examines modern approaches to teaching the Ukrainian language to Hungarians, which is relevant in the context of language policy, intercultural communication, and the reform of Ukraine's educational system. The Hungarian national minority, predominantly residing in Transcarpathia, requires adapted teaching methods for the Ukrainian language, considering the peculiarities of their native language, differences in phonetics, grammar, and vocabulary, as well as the specifics of the cultural context. The article aims to analyze key approaches to organizing the learning process, particularly focusing on the communicative approach, integration of digital technologies, and the use of game-based methods. The communicative approach is regarded as a leading strategy in modern language education, as it aims to develop practical communication skills through authentic situations, interactive tasks, and the creation of an emotionally supportive learning environment. The importance of utilizing multimedia resources, such as online platforms, mobile applications, and video materials, is also emphasized. These technologies open new opportunities for self-directed learning, enhance student motivation, and ensure access to high-quality educational content. The research is based on an analysis of historical and modern approaches to language teaching, including functional grammar, conceptual-functional methods, and the role of integrating a linguocultural component. The need for adapting teaching methods to the individual needs of Hungarian-speaking students is highlighted, facilitating their integration into Ukrainian society and successful language acquisition. The author proposes innovative approaches that include interactive lessons, role-playing games, project-based activities, and intensive courses for rapid immersion in the language environment. Special attention is given to student motivation, which is supported through the practical application of language skills, development of intercultural competence, and fostering a positive attitude toward learning. The article makes a significant contribution to the development of teaching methodologies for Ukrainian as a second language for Hungarians, providing a scientific and methodological foundation for creating effective educational programs. The author’s recommendations can serve as a basis for further enhancement of educational technologies in this field.
Innovative approaches to teaching the Ukrainian language to Hungarians
Keywords: інноваційні підходи; комунікативний підхід; навчання мов; innovative approaches; communicative approach; language learning