Kultúrák találkozása külföldön munkát vállaló kárpátaljai nők narratívái alapján - Kész Réka („RIK-U” Kft., 2018)
Kutatásomban külföldön, elsősorban Magyarországon idősápolást vállaló kárpátaljai nők narratíváit dolgozom fel. A 2016 nyarán elkezdett terepmunka során Salánk településen élő, 45 és 65 éves életkor közötti munkavállaló asszonyokkal készítettem félig strukturált interjút. Hipotézisem, hogy bár bizonyos értelemben azonos kultúra tagjaiként érkeznek az új környezetbe (azonos nemzetiség, magyar anyanyelv), a Magyarországon idősápolást vállaló nők a munkavállalás időtartama alatt mégis újonnan tapasztalt életviteli módokkal szembesülhetnek. Az megjelenő eltérő életvezetési modellek bizonyos formái kulturálisan kódoltak, idősgondozó nő tehát a saját értékrendjéhez, vallási, gazdasági nézeteihez méri, és ez alapján tekinti helyesnek vagy helytelennek a látottakat, ez alapján sorolva helyes vagy helytelen kategóriába.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: kultúra; külföldi munkavállalás; idősápolás; kárpátaljai nők