Does Audit Committee Effect on Relation Between Effectiveness and Efficiency of Auditing and Sustainable Development in Private Sector Companies - Waleed Khalid Salih; Валід Халід Саліх; Szalih W.; Alabdullah Tariq Tawfeeq Yousif; Тарік Тауфік Юсіф Алабдулла (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Abstract. The current economic environment has focused on sustainable development as development that responds to the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their needs. This study attempted to study the impact of the most important factors that promote sustainable development in the environment of Iraqi private sector companies. The conceptual framework in this study was developed using governance theory as well as explaining the relationship between the study variables. The scientific foundations applied in this research aim to provide insight into what the concept of sustainable development means to a number of other beneficiaries who bear the responsibility of evaluating the importance of sustainable development in the Iraqi private sector. The target population in the current study relates to the external auditor in the Iraqi private sector. In this study, four hypotheses were proposed for the purpose of testing the relationship between the research variables. The study population was 362 external auditors, and the study sample was 186, with a response rate of 72%. The questionnaire was distributed personally to the targeted sample for the purpose of helping the selected sample in interpreting some ambiguous questions. The study used Smart PLS4 technology to test the data obtained from the research sample. The study model indicated high explanatory power. It appeared that three paths from the research model were significant in the direction suggested by the study in its hypotheses. This study succeeded in showing the most important factors that can help promote sustainable development in Iraqi companies operating in the private sector. The results of the study indicated that the analysis of path coefficients indicated that audit committees, the efficiency and effectiveness of auditing, and the culture of the organization positively affect sustainable development. The research indicated that the main factors that can promote sustainable development in the private sector in Iraq are the need to strengthen the work of audit committees and conduct audits with a high level of efficiency and effectiveness. In this context, this study suggests that decision makers should take seriously the factors mentioned to achieve important results from the audit process.

A jelenlegi gazdasági környezet a fenntartható fejlődésre összpontosít, mint olyan fejlődésre, amely a jelen szükségleteire válaszol anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek azon képességét, hogy kielégítsék szükségleteiket. Ez a tanulmány megkísérelte tanulmányozni a fenntartható fejlődést elősegítő legfontosabb tényezők hatását az iraki magánszektor vállalatainak környezetében. Ebben a tanulmányban a fogalmi keretet a kormányzás elméletének felhasználásával, valamint a vizsgálati változók közötti kapcsolat magyarázatával dolgoztuk ki. A kutatásban alkalmazott tudományos alapok célja, hogy betekintést nyújtsanak abba, hogy mit jelent a fenntartható fejlődés fogalma számos más kedvezményezett számára, akik felelősséggel tartoznak a fenntartható fejlődés fontosságának értékeléséért az iraki magánszektorban. A jelenlegi tanulmány célcsoportja az iraki magánszektor külső auditorához kapcsolódik. Ebben a tanulmányban négy hipotézist javasoltak a kutatási változók közötti kapcsolat tesztelésére. A vizsgálati populáció 362 külső auditor, a vizsgálati minta pedig 186 volt, a válaszadási arány 72%. A kérdőívet személyesen juttattuk el a megcélzott mintához, hogy segítsük a kiválasztott mintát néhány félreérthető kérdés értelmezésében. A vizsgálat során Smart PLS4 technológiát használtak a kutatási mintából nyert adatok tesztelésére. A vizsgálati modell nagy magyarázóerőt jelzett. Úgy tűnt, hogy a kutatási modellből három út volt jelentős abban az irányban, amelyet a tanulmány hipotéziseiben javasolt. A tanulmányban sikerült bemutatni azokat a legfontosabb tényezőket, amelyek elősegíthetik a fenntartható fejlődést a magánszektorban működő iraki vállalatoknál. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az útegyütthatók elemzése azt mutatta, hogy az audit bizottságok, az ellenőrzés hatékonysága és eredményessége, valamint a szervezeti kultúra pozitívan befolyásolja a fenntartható fejlődést. A kutatás rámutatott, hogy az iraki magánszektor fenntartható fejlődését elősegítő fő tényezők az auditbizottságok munkájának megerősítése és az ellenőrzések magas szintű hatékonysága és eredményessége. Ebben az összefüggésben ez a tanulmány azt sugallja, hogy a döntéshozóknak komolyan kell venniük az említett tényezőket, hogy fontos eredményeket érjenek el az ellenőrzési folyamatból.

Резюме. Сучасне економічне середовище зосереджено на сталому розвитку як розвитку, який відповідає потребам сьогодення, не ставлячи під загрозу здатність майбутніх поколінь задовольняти свої потреби. У цьому дослідженні була зроблена спроба вивчити вплив найважливіших факторів, які сприяють сталому розвитку, в середовищі компаній приватного сектору Іраку. Концептуальну основу цього дослідження було розроблено з використанням теорії управління, а також пояснення зв’язку між досліджуваними змінними. Наукові основи, застосовані в цьому дослідженні, спрямовані на те, щоб зрозуміти, що означає концепція сталого розвитку для ряду інших бенефіціарів, які несуть відповідальність за оцінку важливості сталого розвитку в приватному секторі Іраку. Цільова група в поточному дослідженні стосується зовнішнього аудитора в іракському приватному секторі. У цьому дослідженні було запропоновано чотири гіпотези з метою перевірки зв’язку між досліджуваними змінними. Популяція дослідження складалася з 362 зовнішніх аудиторів, а вибірка дослідження становила 186 із рівнем відповідей 72%. Анкета була роздана особисто цільовій вибірці з метою допомоги відібраній вибірці в інтерпретації деяких неоднозначних питань. У дослідженні використовувалася технологія Smart PLS4 для перевірки даних, отриманих з вибірки дослідження. Модель дослідження показала високу пояснювальну силу. Виявилося, що три шляхи від моделі дослідження були значущими в напрямку, запропонованому дослідженням у його гіпотезах. У цьому дослідженні вдалося продемонструвати найважливіші фактори, які можуть сприяти сталому розвитку іракських компаній, що працюють у приватному секторі. Результати дослідження показали, що аналіз шляхових коефіцієнтів показав, що комітети з аудиту, ефективність та результативність аудиту та культура організації позитивно впливають на сталий розвиток. Дослідження показало, що основними факторами, які можуть сприяти сталому розвитку приватного сектора в Іраку, є необхідність посилення роботи аудиторських комітетів і проведення аудитів з високим рівнем ефективності та результативності. У цьому контексті це дослідження передбачає, що особи, які приймають рішення, повинні серйозно поставитися до згаданих факторів для досягнення важливих результатів у процесі аудиту.
Чи впливає аудиторський комітет на зв'язок між ефективністю, результативністю аудиту та сталим розвитком у приватних компаніях?
Befolyásolja-e a könyvvizsgáló bizottság a könyvvizsgálat hatékonysága, eredményessége és fenntarthatósága közötti kapcsolatot a magántársaságoknál?
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: Audit Committee; Efficiency and Effectiveness of Auditing; sustainable development