Аналіз туристичних потоків в Україні з урахуванням ресурсного потенціалу, транспортної мережі та сезонності - Гуцал Людмила; Hutsal Liudmyla; Столяр Валентина; Stolyar Valentyna; Шоробура Інна; Shorobura Inna (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. Предмет дослідження – розподіл туристичних потоків України з урахуванням ресурсного потенціалу, транспортної доступності та сезонних коливань відповідно до регіональних особливостей. Мета дослідження полягає в аналізі розподілу туристичних потоків в Україні на основі оцінки ресурсного потенціалу, транспортної доступності та сезонних коливань з урахуванням регіональних особливостей. Методологія дослідження. Використано методи системного аналізу, статистичного порівняння, а також оцінку туристичної привабливості територій. Під час вибору пріоритетних маршрутів враховано геопросторові зв’язки між центрами потоків, транспортні вузли та структуру внутрішніх переміщень, що дає змогу оцінити розподіл туристів за ресурсним потенціалом і доступністю. Результати роботи. Визначено основні напрями розвитку туристичної діяльності й обґрунтовано підвищення ролі внутрішнього туризму як чинника соціально-економічної стабільності. Показано, що планування маршрутів потребує врахування транспортної доступності, ресурсного потенціалу регіонів і застосування цифрових інструментів для оптимізації подорожей, комфорту та доступності послуг. Сфера застосування результатів. Результати можуть бути використані туроператорами для розроблення регіональних програм розвитку туризму, формування стратегії використання рекреаційного потенціалу та створення конкурентоспроможних туристичних продуктів, а також у навчальному процесі. Висновки. Ефективний розвиток туристичних потоків можливий за умови системного використання ресурсного потенціалу територій, удосконалення транспортної мережі, врахування сезонності та впровадження сучасних інструментів туроперейтингу. Перспективи подальших досліджень: розроблення моделей сталого туризму, що враховують ресурсний потенціал, транспортну доступність і сезонні коливання туристичних потоків.

Abstract. Subject of the study – the distribution of tourist flows in Ukraine, taking into account resource potential, transport accessibility, and seasonal fluctuations, with consideration of regional characteristics. Purpose of the study – to analyze the distribution of tourist flows in Ukraine based on the assessment of resource potential, transport accessibility, and seasonal fluctuations, considering regional characteristics. Research methodology.The study applied methods of system analysis, statistical comparison, as well as an assessment of the tourist attractiveness of territories. When selecting priority routes, geospatial connections between tourist flow centers, transport hubs, and the structure of internal movements were considered, which allows evaluating the distribution of tourists in terms of resource potential and accessibility. Results. The main directions of tourism development were identified, and the importance of domestic tourism as a factor of socio-economic stability was substantiated. It was shown that route planning requires consideration of transport accessibility, regional resource potential, and the use of digital tools to optimize travel time, comfort, and the availability of services. Scope of application. The results can be used by tour operators, in the development of regional tourism programs, in forming strategies for using recreational potential, creating competitive tourist products, and in educational activities. Conclusions. Effective development of tourist flows is possible through the systematic use of territorial resource potential, improvement of the transport network, consideration of seasonality, and implementation of modern tour-rating tools. Prospects for further research: the development of sustainable tourism models that take into account resource potential, transport accessibility, and seasonal fluctuations of tourist flows.
Analysis of tourist flows in Ukraine taking into account resource potential, transport network, and seasonality
Весь випуск: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/8
Keywords: туризм і рекреація; туристичні потоки; транспортна мережа; ресурсний потенціал; статистика