A Sztálin utáni évtized – 1953–1964 (A három „triumvirátus” és a hruscsovi kilenc év): A közoktatás alakulása az enyhülés éveiben - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
A Sztálin halála utáni időszakban a nemzetiségi (nem orosz) területeken folytatott szovjet oktatáspolitikában kétirányú, egymással ellentétes folyamat kibontakozása figyelhető meg és követhető nyomon:a. egyrészről több, nemzetiségi nyelven oktató iskolarendszer ekkor teljesedett ki, s vált teljes középiskolaivá, mint például vidékünkön a magyar és a román; b. másrészről már ekkor tetten érhető (az egységes szovjet nép kialakítása érdekében tett lépésként) az orosz nyelvnek az általános és erőszakos kiterjesztése minden nem orosz tannyelvű intézményben.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: közoktatás; oktatáspolitika; Kárpátalja; Szovjetunió