Перспективні напрями участі українського бізнесу в європейських програмах фінансової допомоги - Тимків Олег; Timkiv O.; Tymkiv O.; Барабась Дмитро; Barabász D.; Barabas D. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Війна в Україні завдала величезних економічних втрат, які охоплюють як прямі збитки від руйнувань інфраструктури, так і непрямі втрати, пов'язані з падінням виробництва, зменшенням експорту та зростанням витрат на відновлення. Предметом статті виступили перспективи залучення фінансування через європейські програми фінансової допомоги для українського бізнесу в умовах післявоєнного відновлення. Метою дослідження є узагальнення перспективних напрямів і передумов успішної участі українського бізнесу в європейських програмах фінансової допомоги. Особлива увага приділяється аналізу фінансових інструментів, доступних для підприємств, які за формою надання фінансової допомоги поділяються на гранти, кредити, гарантії, інвестиції до акціонерного капіталу та технічну допомогу. Окреслено пріоритетні напрями фінансової допомоги ЄС для України в умовах війни та післявоєнного відновлення. У роботі детально розглядаються основні програми фінансування ЄС, їх роль у відновленні інфраструктури, сприянні інноваціям та сталому розвитку в Україні. Викладено передумови успішної участі бізнесу в міжнародних програмах фінансування, серед яких: відповідність критеріям програми, фінансова та юридична прозорість, якісний бізнес-план, докази потенціалу і стійкості бізнесу, наявність спеціальних проєктів і міжнародних партнерів, виконання вимог звітності та моніторингу, співпраця з міжнародними або місцевими організаціями, готовність конкурувати за гранти та фінансування тощо. Пропонуються рекомендації щодо найбільш ефективного використання сучасних можливостей фінансування українським бізнесом. Український бізнес, особливо пов'язаний з інноваціями, сталим розвитком, проривними технологіями, енергетикою та соціальними проєктами, має обнадійливі перспективи участі в міжнародних програмах фінансової допомоги. Такі програми можуть суттєво пришвидшити зростання компаній, забезпечуючи доступ до фінансування, міжнародних ринків, партнерських мереж і експертної підтримки. Вони сприяють реалізації ініціатив у сферах енергоефективності, зменшення екологічного впливу та розвитку «зеленої» економіки, а також надають навчальні та консультаційні ресурси. Завдяки цьому підприємства мають змогу вдосконалювати свою продукцію чи послуги, знижувати витрати та підвищувати якість і конкурентоспроможність.

Az Ukrajnában zajló háború hatalmas gazdasági veszteségeket okozott, amelyek magukban foglalják mind az infrastruktúra pusztulásából eredő közvetlen veszteségeket, mind a termelés visszaesésével, a csökkent exporttal és a helyreállítási költségek növekedésével kapcsolatos közvetett veszteségeket. A cikk témája az európai pénzügyi támogatási programokon keresztüli finanszírozás vonzásának kilátásai voltak az ukrán vállalkozások számára a háború utáni újjáépítés körülményei között. A tanulmány célja az ígéretes területek és az ukrán vállalkozások európai pénzügyi támogatási programokban való sikeres részvételének általánosítása. A cikk különös figyelmet fordít a vállalkozások számára rendelkezésre álló pénzügyi eszközök elemzésére: támogatások, kölcsönök, garanciák, tőkebefektetések és technikai segítségnyújtás. A tanulmány felvázolja az EU pénzügyi támogatásának prioritási területeit Ukrajna számára a háború és a háború utáni újjáépítés körülményei között. A tanulmány részletesen vizsgálja a főbb EU finanszírozási programokat, azok szerepét az infrastruktúra helyreállításában, az innováció előmozdításában és az ukrajnai fenntartható fejlődésben. A tanulmány ismerteti a nemzetközi finanszírozási programokban való sikeres üzleti részvétel előfeltételeit, beleértve a következőket: a program kritériumainak való megfelelést, a pénzügyi és jogi átláthatóságot, a magas színvonalú üzleti tervezést, az üzleti potenciált és fenntarthatóság bizonyítékát, speciális projektek és nemzetközi partnerek jelenléte, a jelentéstételi és monitoring követelmények betartása, együttműködést nemzetközi vagy helyi szervezetekkel, a pályázatokért és finanszírozásért való versenyt stb. A cikkben ajánlások lettek megfogalmazva a modern finanszírozási lehetőségek iránt az ukrán vállalkozások általi leghatékonyabb felhasználásra. Az ukrán vállalkozások, különösen az innovációval, a fenntartható fejlődéssel, az áttörést jelentő technológiákkal, az energetikai és társadalmi projektekkel vannak szoros kapcsolatban, ígéretes kilátásokkal rendelkeznek a nemzetközi pénzügyi támogatási programokban való részvételre. Az ilyen programok jelentősen felgyorsíthatják a vállalatok növekedését azáltal, hogy hozzáférést biztosítanak a finanszírozáshoz, a nemzetközi piacokhoz, a partnerhálózatokhoz és a szakértői támogatáshoz. Hozzájárulnak az energiahatékonyság, a környezeti hatások csökkentése és a „zöld” gazdaság fejlesztése területén indított kezdeményezések megvalósításához, valamint képzési és tanácsadási források biztosításához. Ennek köszönhetően a vállalkozásoknak lehetőségük van termékeik vagy szolgáltatásaik fejlesztésére, költségeik csökkentésére, valamint a minőség és a versenyképesség növelésére.

Abstract. The war in Ukraine has inflicted immense economic losses, encompassing both direct damages resulting from infrastructure destruction and indirect losses associated with decreased production, reduced exports, and increased recovery costs. This article explores the prospects for attracting funding through European financial assistance programmes for Ukrainian businesses in the context of post-war recovery. The aim of the study is to summarise the most promising directions and prerequisites for the successful participation of Ukrainian enterprises in European financial assistance programmes. Special attention is given to the analysis of financial instruments available to businesses, which are categorised by the form of support into grants, loans, guarantees, equity investments, and technical assistance. The paper outlines the EU’s priority areas for financial aid to Ukraine during wartime and in the post-conflict recovery phase. It provides a detailed examination of the main EU funding programmes and their role in rebuilding infrastructure, fostering innovation, and promoting sustainable development in Ukraine. The study identifies key prerequisites for successful business participation in international funding programmes, including: alignment with programme criteria, financial and legal transparency, a high-quality business plan, evidence of potential and resilience, the presence of specialised projects and international partners, adherence to reporting and monitoring requirements, collaboration with international or local organisations, and readiness to compete for grants and funding. Recommendations are proposed to maximise the effective use of current funding opportunities by Ukrainian businesses. Companies, particularly those operating in innovation, sustainable development, breakthrough technologies, energy, and social initiatives, hold promising prospects for participation in international financial assistance programmes. Such programmes can significantly accelerate business growth by providing access to funding, international markets, partner networks, and expert support. They facilitate the implementation of initiatives focused on energy efficiency, reducing environmental impact, and developing a green economy, as well as offering training and consulting resources. As a result, enterprises can enhance their products or services, reduce costs, and improve quality and competitiveness.
Az ukrán üzleti szféra részvételének perspektívái az európai pénzügyi támogatási programokban
Prospective Directions of Ukrainian Business Participation in European Financial Assistance Programmes
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/9
Keywords: український бізнес; відновлення економіки; фінансування; європейські програми фінансової допомоги; передумови отримання фінансування