Áttekintés a kelet-közép-európai nyelvi térségről - Vig Adrienn; Віг Адріенн (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2026)
Nádor Orsolya A kelet-közép-európai nyelvi térségcímű monográfiája eredeti vállalkozásként azt vizsgálja, hogy a földrajzi és történelmi értelemben vett Kelet-Közép-Európa nyelvi térségkéntis értelmezhető-e. A kötet központi kérdése pontosan ez(lásd a kötet 10. oldalán). A szerző átfogó, interdiszciplináris megközelítésben igyekszik összefoglalni a régióban élő népek és nyelveik történetét, nyelvtervezési folyamatait, valamint a nyelvhasználat társadalmi és politikai dimenzióit. A kutató fontosnak tartja, hogy –akár földrajztudományi, történettudományi, politológiai és kisebbségtudományi –előzetes kutatási eredményeket is felhasználva, a nyelvészet perspektívájábóljáruljon hozzá a régió alaposabb megértéséhez. Ennek megfelelően a kötet kiemeli a dialektuskontinuum, a nyelvtervezésés a nyelvpolitika, valamint a kontaktológiaés az areálisnyelvészetterminusokat mint olyan kulcsfogalmakat, amelyeket érdemes ismerni mindazoknak, aki ennek a térségnek a nyelvi folyamatait, etnikumközi kapcsolatait szeretnék megismerni és átlátni. A monográfia akár egyetemi tankönyvként vagy összefoglaló munkaként is használható: a szerző minden fejezet végén összegzést és kérdéseket ad, továbbá bőséges szakirodalmi idézetek és források találhatók benne (szemléltetőképekkel, térképekkel és gazdag bibliográfiával).
Nádor Orsolya: A kelet-közép-európai nyelvi térség
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/11/20
Keywords: Nádor Orsolya; Kelet-Közép-Európa; nyelvi térség