A számítógépes programok és online platformok megjelenése a matematikaoktatásban - Temető Ádám; Теметев Адам (Matematika és Informatika Tanszék, 2024)
A modern világban valószínűleg nincs olyan szakterület, ahol ne használnának számítógépet, és ez alól az oktatási ágazat sem kivétel. Az érdeklődés egy tantárgy tanulása iránt nagyban függ attól, hogy a tananyagot hogyan adják át. A számítógépes technológia használata az osztályteremben lehetőséget biztosít arra, hogy a tanórát színesebbé és változatosabbá tegyük, tartalmát más vizuális területekről származó ismeretekkel töltsük meg, ami a matematikát az új ismeretek elsajátításának eszközévé teszi. A kutatás tárgya: a számítógépek használata az oktatási folyamatban, mint a középiskolások kognitív érdeklodésének kialakítására szolgáló módszer. A kutatás célja: a számítógépek hatásának vizsgálata és kísérleti tesztelése az általános iskolás diákok tanulási tevékenységének keretén belül. A szakdolgozat témájával kapcsolatos szakirodalom tanulmányozása lehetové tette a következő hipotézis felállítását: a számítógépek oktatási folyamatban való felhasználásával történő tanulás hozzájárul az általános iskolások kognitív érdeklődésének fejlődéséhez, olyan pedagógiai szempontoknak köszönhetően, mint a számítógépes tanulás, a multimédiás rendszerek és az interaktív számítógépes eszközök használata. A munka céljával és hipotézisével összhangban a következő feladatokat határoztam meg: 1. A kutatási problémával kapcsolatos pszichológiai, pedagógiai és módszertani szakirodalom elemzése. 2. A kognitív érdeklődés definíciójának elméleti megalapozása. 3. A régi Beregszászi járás matematikatanárainak körében elterjedt számítógépes programok és online platformok feltérképezése. 4. Kísérletileg tesztelni a számítógépek oktatási folyamatban való használatának hatékonyságát a tanulók kognitív érdeklodésének fejlesztésére. A feladatok megoldásához és a hipotézis teszteléséhez a következo kutatási módszereket alkalmaztam: 1. A kutatási kérdéssel kapcsolatos pszichológiai, pedagógiai szakirodalom elemzése. 2. A tanulók megfigyelésének, tesztelésének módszere. 3. A kvalitatív és kvantitatív kutatás módszerei.
Вплив використання комп'ютерних програм та технологій на вивчення математики
Keywords: számítógépes programok; online platformok; matematikaoktatás; комп'ютерна програма; онлайн платформи; навчання математики