Az orvosi rehabilitáció területén dolgozó gyógypedagógusok és konduktorok új kihívásai a Covid – 19-pandémia hatására - Csenge Angeli (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A rehabilitációs gyakorlatban a gyermekek és felnőttek ellátásánakrésztvevői a gyógypedagógusok és konduktorok. A Covid – 19-pandémia közvetlen hatásait minden, a rehabilitációs gyakorlatban részt vevő szereplő tapasztalta. Melyek voltak a közvetlen, rövid távú hatások, és melyek a hosszú távúak? Minden a járvány okozta változás negatív irányú volt, vagy profitáltak is a szakmák e kihívásból? Előadásommal célom bemutatni a Covid – 19-pandémia orvosi rehabilitációs ellátás nemzetközi gyakorlatát befolyásoló hatását a rendszerben dolgozó gyógypedagógusok és konduktorok perspektívájából. Módszer: Adatbányászat. Alkalmazott keresőmotorok és adatbázisok: ERA (Egészségügyi Rendszerek Adattára), NCBI Pubmed, Google Scholar, BASE- Bielefeld Academic Search Engine, DART-Europe – E-theses Portal, Magyar OAI (Open Archives Initiative – Nyílt Hozzáférés Kezdeményezés) kereső (SZTAKI). Alkalmazott keresőszavak: Pandemic Covid – 19- impact in Rehabilitation Services. Eredményeimet a két szakma napi gyakorlatát befolyásoló pozitív és negatív hatások mentén, országonként mutatom be előadásomban, kiemelve azokat az innovatív eljárásokat, melyek hozzájárulnak a rehabilitációs ellátás megújulásához.

Abstract. In rehabilitation practice, the professionals participating in the care of children and adults are special education teachers and conductors. The direct effects of the Covid – 19-pandemic were experienced by all participants working in the rehabilitation field. So what were the immediate, short-term and the long-term effects of this period? Were all changes caused by the pandemic negative or could the above mentioned professions benefit from the challenges that they had to face during that time? Aim: My aim with this presentation is to show the impact of the Covid – 19- pandemic on the international practice of medical rehabilitation care from the perspective of special education teachers and conductors working in the system. Method: Data Mining. Applied search engines and databases: ERA (Egészségügyi Rendszerek Adattára - Health Systems Database), NCBI Pubmed, Google Scholar, BASE- Bielefeld Academic Search Engine, DARTEurope - E-theses Portal, Hungarian OAI (Open Archives Initiative) search engine (SZTAKI). Applied search words: Pandemic Covid – 19-impact in Rehabilitation Services. I present my results along the lines of positive and negative effects affecting the daily practice of these professions, country by country, highlighting the innovative procedures that contribute to the renewal of rehabilitation care.
New challenges for special education teachers and conductors working in the field of medical rehabilitation due to the impact of the Covid-19-pandemic
Keywords: Covid – 19-pandémia hatása a rehabilitációra; gyógypedagógusok; konduktorok a rehabilitációban