Podkarpatszka Rusz eszméje a Csehszlovák Köztársaságban és a nyelvi viszonyok - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Fedinec Csilla; Фединець Чілла (Charta XXI Egyesület-Gondolat Kiadó, 2019)
Az első világháború végén bekövetkezett csehszlovák államalapítás sajátossága, hogy az ún. történeti országok – Csehország, Morvaország és Cseh-Szilézia – a történeti közjog, a korábban önálló államisággal nem rendelkező Szlovákia – a természeti jog, Kárpátalja pedig – afféle közvetett önrendelkezés formájában – a társulási jog alapján került az új állam kezei közé. A "csehszlovák" állam 1921-es alkotmánya nemzetállamként határozta meg a köztársaságot, és említést sem tett a kisebbségekről. Csehszlovákia egy francia és brit minta szerinti nemzetállam volt.
http://real.mtak.hu/94542/1/ruszinPReszme.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibMOK07301839
Keywords: nyelvi viszonyok; Podkarpatszka Rusz; Csehszlovák Köztársaság