A kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus Herb.) populációjának állapotfelmérése Verbőc (Beregszászi járás) település környékén - Szilágyi Noémi; Сіладі Ноемі (Biológia és Kémia Tanszék, 2023)
Napjainkban sajnos egyre több növényfaj kapja meg a védett státuszt, ami leginkább az ember élőhelyátalakító, valamint környezetszennyező tevékenységének köszönhető. Mivel ezek hatására meglehetősen sok faj pusztul el, illetve kerül a kihalás szélére, ezért a védett növények megóvására különösen nagy figyelmet kell fordítanunk. Ehhez azonban szükséges minél több védett faj monitorozása és azok populációinak állapotfelmérése, különös tekintettel arra, hogy Kárpátalján kevés ilyen felmérés készült – többek között a kárpáti sáfrányról is. A kutatás során tehát felmértük a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus Herb.) állományát a Verbőc település melletti erdő területén. A méréseket két éven keresztül – 2022-ben és 2023-ban – végeztük. Ezek értékeit és eredményeit összehasonlítottuk. A megfigyelt területen felállítottunk 10 darab 1x1 méteres kvadrátot. A kihelyezett kvadrátokon belül megszámoltuk az egyedeket, ami alapján számoltuk a populáció koreloszlását. A feljegyzett számok kiértékelése után az állományról elmondhatjuk, hogy a vegetatív stádiumban lévő egyedek többségben vannak a generatív egyedekhez képest mindkét évben. Ennek értelmében elmondhatjuk, hogy a Verbőc település melletti erdőben lévő sáfrány populáció folyamatosan fejlődik és megújul. Az élőhely leírásához meghatároztuk és feljegyeztük a területre jellemző más növényfajokat, elkészítettük a vizsgált terület fajlistáját.
Дослідження популяції шафрану карпатського (Crocus heuffelianus Herb.) в околицях с. Вербовець (Берегівський район)
Keywords: Védett növény; Koreloszlás; Vitalitás; Kvadrát módszer; Monitorozás