Оцінка динаміки змін сучасного стану банківської системи України - Внукова Наталія; Vnukova Natália; Vnukova Nataliya; Сиплива Олена; Szipliva O.; Syplyva O. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Статтю присвячено дослідженню динаміки змін сучасного стану банківської системи України. Метою роботи є аналіз ключових показників діяльності банків, таких, як активи, пасиви, капітал, прибутки та витрати, а також динаміка їх змін протягом останніх років. У роботі здійснено аналіз основних фінансових показників, розраховано додаткові співвідношення. За результатами дослідження встановлено, що між активами та пасивами, доходами та витратами існує тісний зв’язок. Даний аналіз показує динаміку, як змінюється фінансовий стан банківської системи України за 2018-2022 рр., та з чим пов’язані дані зміни. Проведений аналіз дав змогу визначити, як падіння або зростання тих, чи інших показників впливає на стійкість та ефективність роботи банків, та який вплив це має на економічну ситуації в країні в цілому. Встановлено, що значення досліджуваних показників мали динаміку як до зниження, так і до зростання, що потребує додаткового дослідження та виявлення причин таких змін. Так як банківська система України стає більш стійкою та прибутковою, подальші дослідження цієї теми можуть сприяти кращому зрозумінню факторів, що впливають на розвиток банківської системи України. Результати даного дослідження можна використати для моніторингу та регулювання банківської системи, для розробки нових методів аналізу та прогнозування розвитку банківської системи, а також для підготовки фахівців у сфері банківської справи та фінансів, або ж для підвищення фінансової грамотності населення. Подальші дослідження будуть спрямовані на дослідження конкуренції на банківському ринку України, вивчення інновацій в банківській системі та аналізу ризиків, з якими стикається банківська система. Перспективні дослідження цієї теми можуть бути пов’язані із визначенням факторів впливу на її розвиток в умовах воєнного стану і обмеженості діяльності, розробленням рекомендацій з удосконалення для підвищення стійкості банківської системи.

A cikk az ukrán bankrendszer jelenlegi állapotában bekövetkezett változások dinamikájának tanulmányozására irányul. A munka célja a bankok teljesítményének fő mutatói, mint például az eszközök, kötelezettségek, tőke, bevételek és kiadások, valamint az utóbbi évek változásainak dinamikáját elemzése kerül. A tanulmány elemzi a főbb pénzügyi mutatókat és további arányszámokat határoz meg. A tanulmány megállapította, hogy szoros kapcsolat van az eszközök és a kötelezettségek, a bevételek és a kiadások között. Ez az elemzés bemutatja az ukrán bankrendszer pénzügyi helyzetében bekövetkező változások dinamikáját 2018-2022-ben, és azt, hogy ezek a változások mivel függenek össze. Az elemzés lehetővé tette annak megállapítását, hogy egyes mutatók csökkenése vagy növekedése hogyan befolyásolja a bankok stabilitását és hatékonyságát, és ez milyen hatással van az ország egészének gazdasági helyzetére. Megállapítást nyert, hogy a vizsgált mutatók értékei mind lefelé, mind felfelé irányuló dinamikát mutatnak, ami további kutatást és az ilyen változások okainak azonosítását igényli. Ahogy Ukrajna bankrendszere fenntarthatóbbá és jövedelmezőbbé válik, a témával kapcsolatos további kutatások hozzájárulhatnak az ukrán bankrendszer fejlődését befolyásoló tényezők jobb megértéséhez. A tanulmány eredményei felhasználhatók a bankrendszer ellenőrzésére és szabályozására, a bankrendszer fejlődésének elemzésére és előrejelzésére szolgáló új módszerek kidolgozására, valamint a banki és pénzügyi szakemberek képzésére, illetve a pénzügyi műveltség javítására. A további kutatások célja az ukrán bankpiaci verseny tanulmányozása, a bankrendszerben megvalósuló innovációk tanulmányozása és a bankrendszer kockázatainak elemzése. A témával kapcsolatos jövőbeli kutatások a hadiállapot és a korlátozott tevékenységek alatt a fejlődést befolyásoló tényezők azonosításával, valamint a bankrendszer ellenálló képességének fokozását célzó fejlesztési javaslatok kidolgozásával hozhatók összefüggésbe.

Abstract. The article is devoted to the study of the dynamics of changes in the current state of the banking system of Ukraine. The purpose of the work is to analyze the key indicators of bank activity, such as assets, liabilities, capital, profits and expenses, as well as the dynamics of their changes over the past years. In the work, the main financial indicators were analyzed, graphs were drawn. Based on the results of the research, it was established that there is a close relationship between assets and liabilities, income and expenses. This analysis shows the dynamics of how the financial condition of the banking system of Ukraine changes in 2018-2022, and what these changes are related to. The conducted analysis made it possible to determine how the fall or growth of certain indicators affects the stability and efficiency of banks' work, and what effect this has on the economic situation in the country as a whole. It was established that the values of the studied indicators had dynamics both downward and upward, which requires additional research and identification of the reasons for such changes. Since the banking system of Ukraine is becoming more stable and profitable, further research on this topic can help to better understand the factors influencing the development of the banking system of Ukraine. The results of this study can be used to monitor and regulate the banking system, to develop new methods of analyzing and forecasting the development of the banking system, as well as to train specialists in the field of banking and finance, or to increase the financial literacy of the population. Further research will be aimed at researching competition in the banking market of Ukraine, studying innovations in the banking system of Ukraine and analyzing the risks faced by the banking system. Also, further research on this topic can help to better understand the factors affecting the development of the banking system of Ukraine and develop recommendations for its improvement.
Az ukrán bankrendszer jelenlegi állapotában bekövetkezett változások dinamikájának értékelése
Assessment of the Dynamics of Changes in the Contemporary State of the Banking System of Ukraine
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: банк; банківська система; активи; пасиви; капітал; доходи; витрати; аналіз