Дослідження прoцесу формування принципів інноваційності у студентів ЗВO у прoцесі викладання фізики та математики - Mесарош Лівіа; Дзямко Вікторія; Livia Mesarosh; Dzamko Viktoria (Видавничий дім «Гельветика», 2026)
Резюме. У роботі здійснено теоретичне обґрун тування та аналіз шляхів реалізації прин ципів інноваційності в освітньому процесі закладів вищої освіти. Метою роботи є дослідження процесу формування принци пів інноваційності у студентів ЗВO у про цесі викладання фізики та математики. Основу роботи склали теоретичні методи: аналіз і вивчення педагогічної, методичної та спеціальної літератури, інформацій них джерел з проблеми дослідження; аналіз практик застосування інноваційних мето дик навчання. Oбгрунтoванo необхідність пошуку ефективних шляхів удосконалення методики навчання, зокрема через акти візацію розумової діяльності студентів і стимулювання самостійної оцінки інформа ції. Визначено доцільність оновлення деякі аспектів організації освітньoгo процесу, зокрема забезпечення його відповідності актуальним потребам сучасної науки, тех ніки й виробництва, розширення спектра прикладних і міждисциплінарних завдань, формування цілісного наукового світогляду студентів та раціоналізації системи оціню вання результатів навчання. Встановлено, що наявність зазначених проблем у викла данні фізики та математики обумовлює необхідність впровадження інноваційних підходів у закладах вищої освіти.

Abstract. The work provides a theoretical justification and analysis of ways to implement the principles of innovation in the educational process of higher education institutions. The aim of the work is to study the process of forming the principles of innovation in students of higher education insti tutions in the process of teaching physics and mathematics. The work is based on theoretical methods: analysis and study of pedagogical, methodological, and specialized literature, infor mation sources on the research problem; analy sis of practices of applying innovative teach ing methods. The need to find effective ways to improve teaching methods, in particular by stimulating students’ mental activity and encour aging independent evaluation of information, has been substantiated. The expediency of updating certain aspects of the organization of the educa tional process has been determined, in particular, ensuring its compliance with the current needs of modern science, technology, and production, expanding the range of applied and interdisciplin ary tasks, forming a holistic scientific worldview of students, and rationalizing the system of assess ing learning outcomes.
Research on the process of forming the principles of innovation in students of higher educational institutions in the process of teaching physics and mathematics
Весь випуск: https://www.innovpedagogy.od.ua/91-2
Keywords: принцип інноваційності; фізика; освітній процес