Cserkészek és leventék Kárpátalján 1938–1941 között - Boros László; Борош Ласло (PoliPrint Kft., 2011)
A tanulmány célja, hogy bemutassa, milyen volt az ifjúsági szervezetek helyzete Magyarországon és a hozzá visszacsatolt Kárpátalján. Tevékenységük és taglétszámúk alapján a két legjelentősebb szervezet a cserkészeké és a leventéké volt. Az angol cserkészmozgalom a XX. század elején jött létre és hamar népszerű lett Európában. Magyarországon legjelentősebb vezetője a két háború között Teleki Pál volt. A leventemozgalom helyettesítette a katonai kiképzést Trianon után. A tanulmányban áttekintjük e két szervezet kialakulását és működésüknek főbb állomásait Kárpátalján.

Резюме. Метою роботи було дослідити становище молодіжних організацій в Угорщині, а також на території Закарпаття після приєднання краю до Угорщини. Виходячи з масштабів діяльності та кількості членів, найбільш значними молодіжними організаціями були організація скаутів та «Левенте». Скаутський рух, заснований на початку ХХ століття в Англії, досить швидко став популярним у Європі. Одним із найбільш визначних лідерів скаутського руху в Угорщині був Пал Телекі. Молодіжна організація «Левенте» стала рухом, спрямованим на організацію обов’язкової військової підготовки серед молоді після Тріанонського договору. У роботі досліджено умови створення двох вище згаданих організацій та основні напрямки і особливості їх діяльності на Закарпатті.
http://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2011_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/137286
Keywords: Kárpátalja; cserkészek; leventék; 1938–1941