Визначення достатності депозитних ресурсів банків для забезпечення розвитку технологій індустрії 4.0 - Внуковa Наталія; Nataliya Vnukova; Деркач Дар’я; Derkach Darya (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Резюме. Статтю присвячено виявленню впливу макроекономічних факторів, зокрема, обсягів наданих кредитів фізичним особам, середньомісячної заробітної плати працівників, обсягів реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) на обсяги залучених депозитів фізичних осіб для визначення потенційної можливості розвивати виробництва Індустрії 4.0 у регіональному розрізі. Побудована кореляційна модель і здійснений прогноз майбутніх показників за умов змін в обсягах обраних факторів. За результатами дослідження встановлено, що між обсягами залучених депозитів фізичних осіб та обсягами наданих кредитів фізичним особам, а також між середньомісячними значеннями заробітної плати працівників існує тісний зв’язок. Дана модель показує низьку ймовірність використання залучених коштів на фінансування розвитку промисловості Індустрії 4.0, що при збереженні таких тенденцій є негативним фактором для технічного переозброєння і розвитку сучасних технологій. Прогнозовані значення дали змогу стверджувати, що за умов зменшення обсягів одного з факторів, в більшості випадків, обсяги залучених коштів населення в банках будуть також мати негативну тенденцію, а отже банкам варто стежити за економічною ситуацією в країні та вчасно створювати кращі умови для своїх клієнтів. Встановлено, що в деяких регіонах потенційного розвитку Індустрії 4.0 відзначаються найвищі обсяги депозитів, а в інших низькі, це потребує додаткового дослідження. Те, що обсяги депозитів практично не корелюють з обсягом реалізації промислової продукції, це не створює передумов для можливої фінансової підтримки розвитку технологій Індустрії 4.0 через депозитну базу банків. Подальші дослідження в межах нового Економічного фронту в умовах воєнної та пост воєнної економіки будуть спрямовані на аналітичний пошук джерел і механізмів забезпечення процесу активізації розвитку технологій Індустрії 4.0.

A cikk a makrogazdasági tényezők, különösen a magánszemélyeknek nyújtott hitelek volumene, az alkalmazottak átlagos havi fizetése, az eladott ipari termékek (áruk, szolgáltatások) mennyiségének a magánszemélyi betétek mennyiségére gyakorolt hatásának azonosítására szolgál annak érdekében, hogy meghatározzuk az Ipar 4.0 regionális kontextusban történő fejlesztésének lehetőségeit. A kiválasztott tényezők volumenének változása mellett korrelációs modellt építettünk és előrejelzést készítettünk a jövőbeli mutatókról. A vizsgálat eredményei alapján megállapításra került, hogy szoros kapcsolat van a magánszemélyek betétállománya és a magánszemélyeknek nyújtott hitelek volumene, valamint a munkavállalók havi átlagbére között. Ez a modell kicsi valószínűséget jelez arra, hogy az összegyűjtött forrásokat az Ipar 4.0 fejlesztésének finanszírozására fordítják, ami ilyen tendenciák fenntartása esetén negatív tényező a műszaki fejlődés és a modern technológiák fejlesztése szempontjából. A prognosztizált értékek lehetővé tették annak megállapítását, hogy valamelyik tényező volumenének csökkenése mellett a legtöbb esetben a bankokban bevont közpénzek volumene is negatív tendenciát mutat, ezért a bankoknak figyelniük kell az ország gazdasági helyzetére amely idővel jobb feltételeket teremt ügyfeleik számára. További kutatásokat igényel az a megállapítás, hogy miért az Ipar 4.0 potenciális fejlesztése egyes régiókban a legmagasabb a betétállományt ad, közben máshol alacsonyt. Az a tény, hogy a betétek mennyisége gyakorlatilag nem korrelál az ipari termékek értékesítésének volumenével, nem teremti meg az Ipar 4.0 technológiák fejlesztését elősegítő pénzügyi támogatásokat a bankok betétbázisán keresztül. A további kutatások az új Gazdasági Fronton belül a háborús és a háború utáni gazdaság körülmények között az Ipar 4.0 technológia fejlesztésének intenzívebbé válásának folyamatát biztosító források és mechanizmusok analitikus felkutatására irányulnak majd.

Abstract. The article is devoted to identifying the impact of macroeconomic factors, in particular, the volume of loans to individuals, average monthly wages, sales of industrial products (goods, services) on the volume of deposits of individuals to determine the potential development of Industry 4.0 in the regional context. The correlation model is constructed and the forecast of the future indicators in the conditions of changes in volumes of the chosen factors is carried out. According to the results of the study, there is a close relationship between the volume of attracted deposits of individuals and the volume of loans granted to individuals, as well as between the average monthly values of wages. It has been established that with the increase in employees wages in Ukraine, the demand for deposit services of banks will increase and, accordingly, the volume of investments, which will contribute to the formation of a sustainable investment potential of the entire banking system. This model shows a low probability of using the funds raised to finance the development of Industry 4.0 industry, which while maintaining such trends is a negative factor for technical re-equipment and development of modern technologies. The projected values suggest that if one of the factors decreases, in most cases, the amount of borrowed funds from banks will also have a negative trend, so banks should monitor the economic situation in the country and create better conditions for their customers. It is established that in some regions of potential development of Industry 4.0 the highest volumes of deposits are noted, and in others low, it needs additional research. The fact that the volume of deposits does not correlate with the volume of sales of industrial products does not create preconditions for possible financial support for the development of Industry 4.0 technologies through the deposit base of banks. Further research within the new Economic Front in the military and post-war economy will be aimed at analytical search for sources and mechanisms to ensure the process of intensifying the development of technology 4.0.
Determining the adequacy of banks deposit resources to ensure the development of industry 4.0 technologies
A bankok betéti forrásainak megfelelőségének meghatározása az ipar 4.0 technológiák fejlesztésének biztosításához
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/1
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010507
Keywords: депозити; кореляційна модель; Індустрія 4.0; кредит; регіон; банк