Egy mikró vállalat menedzsment sajátosságainak értékelése a Gera Kft. pénzügyi és statiszikai elemzésén keresztül - Pataki Gábor; Потокі Габор; Gabor Pataki; Virlics Sándor; Вірліч Шандор; Sandor Virlich (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A vállalkozás tevékenységének üzleti folyamatokban történő meghatározása kulcsfontosságú lépés a menedzsment folyamatok modelljének kidolgozásában, mivel pontos osztályozás nélkül lehetetlen modellt létrehozni. A vállalati üzleti folyamatok kezelése kritikus fontosságú a vállalat sikeres működése szempontjából, ideértve a különböző módszerek és eszközök alkalmazását, mint például az üzleti elemzés, folyamatmodellezés, automatizálás, ellenőrzés és hatékonyságértékelés. Ezek az eszközök hozzájárulnak a kockázatok csökkentéséhez, a folyamatok termelékenységének és hatékonyságának növeléséhez, valamint az ügyfelek elégedettségének növeléséhez és a versenyelőnyök eléréséhez. A vállalat sikeres működése elkötelezett tervezést, ellenőrzést és elemzést igényel, valamint a piaci és társadalmi feltételek változásaira való rugalmas reagálást. Az adatkezelő és elemző rendszer használata kulcsfontosságú irányítási eszköz, amely lehetővé teszi különböző típusú számvitel vezetését és a pénzügyi jelentések pontosságának és megbízhatóságának biztosítását. A "GERA" Kft. Beregszászban található élelmiszer kiskereskedelmi üzlet. Több, mint 30 éves működés van mögötte. Fő tevékenységük a kereskedelem. A tanulmányban a "GERA" Kft. szervezeti struktúráját elemeztük, melyből következtetéseket lehet levonni az üzleti folyamatokról, amelyek a tevékenység alapját képezik. Ezek alapján megállapítottunk öt kulcsfontosságú aspektust, amelyek meghatározzák a vállalat működésének fő irányait. Összefoglalva ezeket a tényezőket, először is megállapítottuk, hogy a jegyzett tőke kezelése tükrözi a vállalat pénzügyi alapját és a tulajdonosi jogok eloszlását az alapítók között. Másodszor, a szervezeti struktúra kezelése optimalizálja a munkafolyamatokat és a kisvállalkozás erőforrásainak felhasználását. A meghatározott struktúra megfelel a vállalat méretének és típusának sajátosságainak és egyedi funkcionális igényeinek. Harmadszor, a vállalat tevékenységének kezelése a stratégiai irányok meghatározására és a döntési jogok és befolyás elosztására az alapítók között összpontosul. Negyedszer, az adómenedzsment kiemeli az adófizetési kötelezettségnek a jelenlegi törvényeknek való megfelelés fontosságát az adózás és az ÁFA tekintetében. Ez az aspektus meghatározza a vállalat pénzügyi fegyelmét és felelősségét az állami szervek előtt. Végül, a könyvelési szolgáltatások kezelése egy központosított struktúrára épül egy főkönyvelővel, aki felelős a pénzügyi nyilvántartásokért és beszámolókért. Ez a rendszer hangsúlyozza a vezetőkönyvelő fontosságát és felelősségét a pénzügyi adatok pontosságának és megbízhatóságának biztosításában.

Резюме. Визначення діяльності підприємства в бізнес-процесах є ключовим кроком у розробці моделі управлінських процесів, оскільки без точної класифікації неможливо створити модель. Управління бізнес-процесами підприємства має вирішальне значення для успішного функціонування підприємства, включаючи використання різних методів і інструментів, таких як бізнес-аналіз, моделювання процесів, автоматизація, контроль та оцінка ефективності. Ці інструменти сприяють зниженню ризиків, підвищенню продуктивності та ефективності процесів, а також підвищенню задоволеності клієнтів і досягненню конкурентних переваг. Успішне функціонування підприємства вимагає ретельного планування, контролю та аналізу, а також гнучкої реакції на зміни ринкових та соціальних умов. Використання системи управління та аналізу даних є ключовим інструментом управління, що дозволяє вести різні види обліку та забезпечувати точність і надійність фінансової звітності. ТОВ «GERA» - це роздрібний магазин продуктів харчування, розташований у місті Берегове. Підприємство має більш ніж 30-річний досвід діяльності. Основна діяльність – торгівля. У цьому дослідженні ми проаналізували організаційну структуру ТОВ «GERA», що дозволило зробити висновки про бізнес-процеси, які є основою діяльності. На основі цього ми визначили п'ять ключових аспектів, які визначають основні напрями діяльності підприємства. Узагальнюючи ці фактори, ми спершу встановили, що управління статутним капіталом відображає фінансову основу підприємства та розподіл прав власності між засновниками. По-друге, управління організаційною структурою оптимізує робочі процеси та використання ресурсів малого підприємства. Визначена структура відповідає розміру та типу підприємства, а також його унікальним функціональним потребам. По-третє, управління діяльністю підприємства зосереджується на визначенні стратегічних напрямків та розподілі прав прийняття рішень і впливу між засновниками. По-четверте, управління податками підкреслює важливість дотримання чинного законодавства щодо сплати податків і ПДВ. Цей аспект визначає фінансову дисципліну та відповідальність підприємства перед державними органами. І нарешті, управління бухгалтерськими послугами будується на централізованій структурі з головним бухгалтером, відповідальним за фінансовий облік та звітність. Ця система підкреслює важливість і відповідальність головного бухгалтера за забезпечення точності та надійності фінансових даних.

Abstract. Determining the business activities in business processes is a crucial step in developing a management process model, as it is impossible to create a model without precise classification. Managing business processes is critical for the successful operation of a company, including the application of various methods and tools such as business analysis, process modeling, automation, control, and performance evaluation. These tools help reduce risks, increase the productivity and efficiency of processes, enhance customer satisfaction, and achieve competitive advantages. Successful business operation requires dedicated planning, control, and analysis, as well as a flexible response to changes in market and social conditions. Using a data management and analysis system is a key management tool that allows for various types of accounting and ensures the accuracy and reliability of financial reports. "GERA Kft." is a food retail store located in Berehove. It has over 30 years of operation. Their main activity is trading. Inthis study, we analyzed the organizational structure of "GERA Kft.", from which conclusions can be drawn about the business processes that form the basis of its activities. Based on this, we identified five key aspects that determine the main directions of the company's operations. Summarizing these factors, we first established that the management of registered capital reflects the company's financial foundation and the distribution of ownership rights among the founders. Secondly, managing the organizational structure optimizes workflows and the use of resources for the small enterprise. The defined structure corresponds to the size and type of the company, as well as its unique functional needs. Thirdly, the management of the company's activities focuseson defining strategic directions and the distribution of decision-making rights and influence among the founders. Fourthly, tax management emphasizes the importance of complying with current laws regarding tax and VAT payments. This aspect determines the company's financial discipline and responsibility to the state authorities. Finally, the management of accounting services is based on a centralized structure with a chief accountant responsible for financial records and reports. This system highlights theimportance and responsibility of the chief accountant in ensuring the accuracy and reliability of financial data.
Оцінка управлінських характеристик мікрокомпанії через призму фінансового та статистичного аналізу (на прикладі ТОВ "Гера")
Assessment of the Management Features of a Micro Company through the Financial and Statistical Analysis of Gera Ltd.
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: pénzügyi elemzés; pénzügyi eredmények; teljesítmény-értékelés; SWOT; helyzetelemzés; mikro vállalat