Kavicsvizsgálatok a Tisza medrében Tiszaújlak településnél - Vass Edina; Ваш Едіна; Edina Vash (The scientific heritage, 2024)
Az alábbi kutatás a folyóvízi kavicsos üledékek tanulmányozását tűzte ki célul. Ennek oka, hogy nagy elterjedésükhöz képest ezen üledékek vizsgálata igen elmaradt Kárpátalján. Kevés terepi kutatás tárgya a kavicsos hordalék anyagának, szemnagyságának megfigyelése. Pedig a folyóvízi kavicsos üledékek tanulmányozása közben lehetőség nyílik többféle földtani kérdés magyarázatára. Az általam vizsgált terület a Tisza felső folyásának egy rövid szakasza Tiszaújlak közelében. A tanulmányozás során a terepi munkát követően szemcsealaktani mérések következtek, majd a kapott eredmények kiértékelése különböző minőségű és frakciójú kavicsok szerint. Az alkalmazott módszereket és az eredményeket tartalmazza a tanulmány.

Abstract. The main aim of this work was to study the riverine gravel sediments. The reason for that is, compared to their large distribution, the examination of these sediments has not been completed in Transcarpathia. Few prior studies have analyzed the observation of the material and grain size of the gravelly sediment. However, during the studying of the river gravel sediments, it is possible to explain several geological questions. The area I examined is the Upper Tisza section near Tiszaújlak. During the study, after the field work, grain morphological measurements were followed, and then the evaluation of the obtained results according to pebbles of different quality and fraction. The work includes the methods used and their results.
The examination of the gravels in the bed of the Tisza river near Tiszaújlak
Keywords: kavics; Tisza folyó; mérések; szemcseméret