Szimfónia program közelről - Szűcs Tímea (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A hazai és nemzetközi kutatásokban egyaránt hangsúlyos szerepet játszanak ahátrányos helyzetű tanulókkal és segítéségükkel foglalkozó tanulmányok (Fejes-Józsa, 2005; Fisher et al., 2020; Hernandez et al., 2021; L. Ritók, 2010; Mollenhauer, 2003). Hazai és nemzetközi szinten egyaránt, számos tanulmány erősíti meg a zenetanulás transzferhatásait (Janurik, 2020; Román-Caballero et al., 2022; Szűcs, 2019), amely fontos szerepet jelenthet a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésében, tanulmányi- és nem tanulmányi sikereikben. Előadásomban a Szimfónia Programot mutatom be részletesen. Célom ismertetni a hazai kontextust és koncepciót, valamint a különböző térszíneken megvalósuló munkát. Félig strukturált interjúkat készítettem a program minden vezetőjével és a különböző területek szakembereivel. Eredményeim azt mutatják, hogy a szakemberek árnyalt probléma-megközelítése, valamint az egyéni igények figyelembevétele és kezelése nélkülözhetetlen. A gyermekekkel való személyes hangvétel, a közösség megtartó ereje, a közös zenélés és a sikerélmények egyaránt fontosak a program sikerében.

Abstract. Studies dealing with the situation and assistance of disadvantaged students play an important role in both domestic and international research (Fejes-Józsa, 2005; Fisher et al., 2020; Hernandez et al., 2021; L. Ritók, 2010; Mollenhauer, 2003). Both at the domestic and international level, numerous studies confirm the transfer effects of learning music (Janurik, 2020; Román-Caballero et al., 2022; Szűcs, 2019), which can play an important role in the development of disadvantaged children and their academic and non-academic success. In my presentation, I present the Symphony Program in detail. The aim of my presentation is to explain the domestic context and concept, as well as the work carried out in different spaces. I conducted semi-structured interviews with all managers of the program and specialists in various fields. My results show that the professionals' nuanced approach to the problem, as well as the consideration and management of individual needs, are indispensable. The personal tone with the children, the sustaining power of the community, playing music together and the experiences of success are all important in the success of the program.
Symphony program up close
Keywords: Szimfónia Program; El Sistema Program; hátrányos helyzet; társadalmi státusz; zenetanulás