Интерпретация художественной реальности «магических сил» света, звука и цвета в романе В. Гроссмана «Жизнь и судьба» и И. Кертеса «Обездоленность» - Барань Адальберт; Bárány Béla; Baran Adalbert (Univerzita Mateja Bela-Eszterházy Károly Főiskola, 2006)
Резюме. Сегодня романы «Жизнь и судьба» и «Обездоленность» привлекают внимание и вызывают интерес не только широкого круга читателей, но и критиков, исследователей, кинорежиссеров. Цель работы состоит в том, чтобы обратить внимание читателей на роль, значение и смысл световых, звуковых, цветовых эффектов в образном воплощении авторских идей и замыслов посредством художественного слова.

A tanulmány a fények, színek és hangok „mágikus erejének” és azok művészeti valóságának interpretálásával foglalkozik Vaszilij Grosszman „Élet és sors”, valamint Kertész Imre „Sorstalanság” c. regényében. Mindkét regény nagy ismertségre tett szert az olvasók körében, a kutatók is sokat foglalkoztak velük, főképpen az életről, a háborúról és a békéről szóló mély filozofikus eszméik miatt. Jelen munka a fények, hangok és a színek jelentését és az írók által megtestesített képekre gyakorolt hatását vizsgálja Grosszman és Kertész műveiben, elemzi és összehasonlítja a fehér és a sötét fények hatását a regényhősök érzelmi világára, meghatározza a bölcsesség fényét és kitér az ételkondérok zajára Kertész Imre „Sorstalanság” c. regényében, amely harangjátékként cseng a koncentrációs táborban szenvedő foglyok fülében és életre kelti őket.
Keywords: магические силы; белый свет; обманчивое впечатление