Бюджетно-податкова політика в контексті сталого економічного розвитку - Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Loszkorih Gabriella; Перчі Оксана; Oksana Perchi; Pércsi Oxána; Сочка Катерина; Sochka Kateryna; Szocska Katalin (ТОВ «ДКС Центр», 2024)
Резюме. Бюджетно-податкова політика —це комплекс заходів, які держава здійснює для регулювання економіки шляхом управління державним бюджетом та системою оподаткування. Вона є важливим інструментом макроекономічного регулювання і спрямована на досягнення стабільного економічного розвитку, контролю інфляції, стимулювання інвестицій, забезпечення соціальної справедливості та підтримання зайнятості.У статті дослідженотеоретичні основи бюджетно-податкової політикидля досягнення сталого економічного розвитку в сучасних умовах. На основі здійсненої морфологічної декомпозиції дефініції «бюджетно-податкова політика» виділено наступні теоретичні базові категорії, що лежать в основі тлумачення цього поняття: сукупність, заходи, складова, інструмент, діяльність. Ці категорії допомагають краще зрозуміти сутність і механізми функціонування бюджетно-податкової політики в державі. Акцентовано, щопоняття "бюджетно-податкова політика" складається з двох основних компонент: "бюджетна політика" та "податкова політика". У статті наголошено, що показники Зведеного та Державного бюджету України відіграють важливу роль у визначенні фінансового стану країни. Вони відображають, як ефективно держава керує своїми фінансовими ресурсами, і допомагають у прийнятті обґрунтованих рішень у сфері бюджетно-податкової політики, враховуючи наявні фінансові ресурси та пріоритетні напрямки фінансування.Проаналізовано основні показники виконання Державного бюджету України за січень-травень 2023-2024 рр. Охарактеризовано принципи бюджетної і податкової систем. На основі проведеного дослідження визначені основні завдання бюджетно-податкової політики в умовах сталого економічного розвитку: стимулювання економічного зростання, регулювання рівня зайнятості, контроль за інфляцією, забезпечення соціальної справедливості, збалансування державного бюджету, регулювання зовнішньоекономічних відносин, забезпечення екологічної стійкості. Загалом, бюджетно-податкова політика в умовах сталого економічного розвитку має бути комплексною та враховувати економічні, соціальні та екологічні аспекти для забезпечення гармонійного розвитку суспільства.

Abstract. Budget and tax policy is a set of measures that the state implements to regulate the economy by managing the state budget and the taxation system. It is an important tool of macroeconomic regulation and is aimed at achieving stable economic development, controlling inflation, stimulating investments, ensuring social justice and maintaining employment. The article examines the theoretical foundations of budget and tax policy for achieving sustainable economic development in modern conditions. On the basis of the carried out morphological decomposition of the definition of "budget and tax policy", the following basic theoretical categories are distinguished, which are the basis of the interpretation of the concept: totality, measures, component, tool, activity. These categories help to better understand the essence and mechanisms of the functioning of the budget and tax policy in the state.It is emphasized that the concept of "budgetary and tax policy" consists of two main components: "budgetary policy" and "tax policy". The article emphasizes that indicators of the Consolidated and State Budget of Ukraine play an important role in determining the country's financial condition. They reflect how effectively the state manages its financial resources, and help in making informed decisions in the field of budget and tax policy, taking into account the available financial resources and priority areas of funding. The main performance indicators of the State Budget of Ukraine for January-May 2023-2024 are analyzed. The principles of the budget and tax systems are characterized.On the basis of the conducted research, the main tasks of the budget and tax policy in conditions of sustainable economic development are defined: stimulating economic growth, regulating the level of employment, controlling inflation, ensuring social justice, balancing the state budget, regulating foreign economic relations, ensuring environmental sustainability. In general, the budget and tax policy in conditions of sustainable economic development should be comprehensive and take into account economic, social and environmental aspects to ensure the harmonious development of society.
Budget and tax policy in the context of sustainable economic development
Весь випуск: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/issue/view/161
Keywords: бюджетно-податкова політика; бюджетна система; податкова система; бюджет; податки; budget and tax policy; budget system; tax system; budget; taxes