Erődítményrendszer és védelmi vonalak mai Kárpátalja területén a második világháború korában (1939–1945) - Dobos Sándor; Олександр Добош; Oleksandr Dobosh; Nyikonorova Viktória (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
A második világháború időszakában Kárpátalja térsége nem csupán földrajzi, hanem stratégiai értelemben is kiemelt jelentőséggel bírt. A Kárpátok vonulata természetes védelmi határt képezett, amely a korszak katonai gondolkodásában a keleti védelem kulcsterületének számított. Az itt kiépített erődítményrendszerek nem pusztán építészeti és hadmérnöki teljesítmények, hanem a korabeli politikai és katonai döntések tükrei is. A téma kutatásának aktualitását az adja, hogy a Kárpátalja területén ma is számos, többé-kevésbé épen fennmaradt erődítményrészlet található. Ezek nem csupán a háborús múlt emlékei, hanem a határvédelem történetének fontos tanúi. A második világháborús erődítések vizsgálata nemcsak hadtörténeti, hanem örökségvédelmi és identitástörténeti szempontból is releváns, hiszen a határvidék mindig a nemzeti tér önazonosságának egyik legérzékenyebb pontja volt. Kárpátalja sorsa a két világháború között többször is gyökeresen megváltozott. Az első bécsi döntés (1938. november 2.) következtében a terület déli része visszakerült Magyarországhoz, míg az északi zóna 1939 márciusáig Csehszlovákia fennhatósága alatt maradt. A Kárpáti Ukrajna néven rövid ideig fennálló államalakulat összeomlása után a magyar honvédség bevonult, és a teljes régiót annektálta. A térség katonai szerepe ezt követően jelentősen megnőtt. A Kárpátok természetes akadályként szolgáltak a keleti hadszíntér és a Kárpát-medence között. Magyarország hadvezetése felismerte, hogy a Szovjetunió felől érkező esetleges támadás esetén Kárpátalja lesz az első védelmi vonal. Ennek megfelelően a Honvédelmi Minisztérium Erődítési Főosztálya már 1939 végén megkezdte az előkészítő munkálatokat egy olyan védelmi rendszer kiépítésére, amely hosszú távon is képes ellenállni egy modern hadsereg támadásának. A második világháború éveiben a magyar állam jelentős erőforrásokat fordított e célra. A hadmérnöki egységek és a munkaszolgálatos alakulatok együtt építették ki a Kárpátok vonalában húzódó állásokat. Az Árpád-vonal építése 1940-ben indult meg teljes erővel, majd 1943-ban tovább bővítették a védelmi rendszert a Hunyadi- és Szent László-vonalakkal, amelyek a belső területek védelmét hivatottak biztosítani {4}. A korszak katonai dokumentumaiban hangsúlyosan jelenik meg az a szemlélet, hogy a védelmi vonalak nem statikus erődítmények, hanem rugalmas, az ellenség mozgásához igazodó rendszerek. Ez a megközelítés a német hadműveleti elvekkel is összhangban állt, amelyek a mélységben tagolt védelem és a mozgó hadviselés kombinációját tekintették a korszerű háború alapjának.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: második világháború (1939–1945); Kárpátalja; Árpád-vonal; védelmi rendszerek