A nagydobronyi nyelvjárásról - Dudics Lakatos Katalin; Дудич-Лакатош Катерина; Dudych-Lakatosh Kateryna; Tóth Péter; Товт Петер (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2017)
A tanulmány a kárpátaljai nyelvjárásszigettel, Nagydobronnyal foglalkozik. Településtörténeti, nyelvtörténeti adatokra alapozva állapítja meg, hogy a település nyelvjárása a keleti palóccal mutat szorosabb kapcsolatot. A dolgozat második része azokat a szociolingvisztikai kutatásokat mutatja be, amelyek az elmúlt időszakban a település nyelvhasználatát érintették.

Резюме. У статті висвітлено основні особливості мовного ландшафту Закарпаття, зокрема великодоброньського. Із залученням мовно-історичних даних, а також фактів з історії населеного пункту, зроблено спробу довести гіпотезу про те, що діалект Великої Доброні має схожість зі східно-палоцьким наріччям. У другій частині публікації представлені соціолінгвістичні дослідження, які мали стосунок до вживання мови у населеному пункті протягом останнього часу.

Abstract. The subject of the study is the Sub-Carpathian dialect enclave of Nagydobrony. Based on the settlement’s history and linguistic background the study establishes that the dialect of the settlement shows a tight connection to the Eastern Palóc dialect. The second part of the study presents the overview of social linguistic research concerning the language use of the settlement in the past period.
Відомості про Великодоброньський діалект
About the Nagydobrony dialect
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/12/Acta2017_szines.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005708
Keywords: Kárpátalja; Nagydobrony; nagydobronyi nyelvjárás; szociolingvisztikai kutatások