Інвестиційна привабливість регіонів України: проблематика, рекомендації, перспективи - Атамас Олександр; Atamas Oleksandr (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. У матеріалах наукового дослідження представлена інформація щодо аналізу рівня інвестиційної привабливості регіонів України з врахуванням сучасної складної економічної ситуації та воєнних дій на території держави. Представлена інформація щодо обсягу капітальних інвестиційних вкладень у розрізі регіонів України за період останніх 10 років. Виявлено суттєві диспропорційні коливання у обсягах вкладення інвестиційного капіталу протягом певного періоду часу у різноманітних регіонах держави. Визначено, що існують суттєві проблемні аспекти у розподілі частини внутрішнього та зовнішнього інвестиційного капіталу в зв’язку із диспропорційністю регіонального розвитку держави та глобалізаційних зрушень. Основними методами дослідження, застосованими у дослідженні стали загальноекономічні та спеціальні наукові методи, зокрема абстрактний метод, аналіз та синтез, а також статистичний метод. У статті визначено стратегічно важливу роль та прогресивність інноваційного забезпечення становлення та розвитку інвестиційної привабливості регіонів держави в контексті трансформаційних зрушень та економічних коливань. У матеріалах наукового дослідження детально означено комплекс відповідних заходів у напрямку залучення інвестиційного капіталу та підвищення рівня інвестиційної привабливості регіонів України, визначено ключові проблеми ефективного інвестиційного розвитку регіонів України в довгостроковій перспективі, а саме: розробка інвестиційних паспортів та їх розміщення на сайтах громад; розробка громадами схем просторового планування власної території; розробка регіональних програм розвитку інвестиційної діяльності із залученням бізнесу та громадськості; співпраця з міжнародними організаціями, які займаються супроводом процесів залучення інвестицій; розробка регіональних інвестиційних програм формування та виконання регіональних бюджетів розвитку; державна підтримка інфраструктури: розвиток логістичної інфраструктури, фінансування інвестицій та інновацій за кошти державного бюджету та інше.

A tudományos kutatás Ukrajna régióinak befektetési vonzátának elemzéséről adnak tájékoztatást, figyelembe véve a jelenlegi összetett gazdasági helyzetet és az állam területén folyó katonai műveleteket. Bemutatjuk a tőkebefektetések volumenét Ukrajna régióiban az elmúlt 10 évre visszamenően. Az órszág különböző régióiban jelentős aránytalan ingadozások alakultak ki a befektetések területén. Megállapítást nyert, hogy az állam területi fejlődésének aránytalansága és a globalizációs elmozdulások kapcsán a belső és külső befektetések egy részének elosztásában jelentős aránytalanságok alakultak ki. A kutatás során alkalmazott főbb kutatási módszerek általános közgazdasági és speciális tudományterületi módszerek voltak, ezen belül az absztrahálás módszere, az elemzés és szintézis, valamint a statisztikai módszer. A cikk meghatározza az ország régióinak befektetési vonzatának alakulását és növekedését szolgáló innovatív támogatási stratégia szerepét és progresszivitását a gazdasági fejlődés kapcsolatrendszerében. A cikk anyagában részletesen meghatározásra kerültek az ukrajnai régiók befektetési vonzerejének növelését szolgáló intézkedések,Ukrajna régióinak beruházásfejlesztési problémáinak mogoldását célzó intézkedések: befektetési tervek (anyagok) kidolgozása és közösségi weboldalakon való elhelyezése; a közösségek saját területük területrendezési terveinek kidolgozása; a befektetési tevékenység fejlesztését szolgáló regionális programok kidolgozása a vállalkozások és a lakosság bevonásával; nemzetközi szervezetekkel való együttműködés a befektetések aktivizálásához; regionális beruházási programok kidolgozása, területfejlesztési költségvetések kialakítása és végrehajtása; állami infrastruktúra támogatása (logisztikai infrastruktúra fejlesztése, beruházások, innovációk finanszírozása állami költségvetésből stb.).

Abstract. The materials of the scientific research present information on the analysis of the level of investment attractiveness of the regions of Ukraine, taking into account the current complex economic situation and military actions on the territory of the state. Information on the volume of capital investments by region of Ukraine for the period of the last 10 years is presented. Significant disproportional fluctuations in the amount of investment capital during a certain period of time in various regions of the state were revealed. It was determined that there are significant problematic aspects in the distribution of part of the internal and external investment capital in connection with the disproportionality of the regional development of the state and globalization shifts. The main research methods used in the research were general economic and special scientific methods, including the abstract method, analysis and synthesis, as well as the statistical method. In addition, the article defines the strategically important role and progressiveness of innovative support for the formation and development of the investment attractiveness of the regions of the state in the context of transformational shifts and economic fluctuations. In the materials of the scientific research, a complex of appropriate measures in the direction of attracting investment capital and increasing the level of investment attractiveness of the regions of Ukraine is defined in detail, the key problems of effective investment development of the regions of Ukraine in the long term are identified, namely: development of investment passports and their placement on community websites; development by communities of spatial planning schemes of their own territory; development of regional programs for the development of investment activity with the involvement of business and the public; cooperation with international organizations involved in supporting investment attraction processes; development of regional investment programs, formation and implementation of regional development budgets; state infrastructure support: development of logistics infrastructure, financing of investments and innovations from the state budget, etc.
Investment attractiveness of regions in Ukraine: problems, recommendations, prospects
Ukrajna régióinak befektetési vonzata: problémák, ajánlások, jövőbeni kilátások
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: інвестиційна привабливість; регіон; держава; стратегія; капітал; диференціація; інновація