Ukrán irodalmi antológia 2. A XIX. század közepétől a XX. század elejéig - (:unkn) unknown (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
A három önálló kötetre tervezett Ukrán irodalmi antológia című könyvsorozat jelentős fontossággal bír a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszékének magyar és ukrán szakos hallgatói számára, ugyanis általa a hallgatók az ukrán irodalom azon kiemelkedő alkotásainak magyar nyelvű fordításaival is megismerkedhetnek, melyeket a későbbi szakmai pályafutásuk során a kárpátaljai magyar iskolák tanulóival – az emelt szintű ukrán irodalom érettségi vizsga követelményrendszerének megfelelően – kell majd megismertetniük. Jelen kiadvány a háromkötetes könyvsorozat második tagja, amelybe az ukrán irodalom XIX. század közepétől a XX. század elejéig tartó időszakának magyar nyelvre lefordított alkotásait gyűjtöttük össze.

Резюме. Серія «Українська літературна антологія» – запланована на три самостійні томи – стане у пригоді студентам філологічного відділення спеціальності «українська мова та література» й «угорська мова та література» Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. В анталогії подано переклади творів української художньої літератури, з якими майбутні педагоги ознайомлять учнів шкіл з угорською мовою навчання. Пропоновані твори належать до переліку обов’язкових при зовнішньому незалежному оцінюванні. Це навчальне видання (хрестоматія) є другим у тритомній серії творів української художньої літератури, який охоплює період з середини XIX до початку XX століття.
Vers- és szöveggyűjtemény
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00011744
Keywords: Ukrán irodalmi antológia; versgyűjtemény; szöveggyűjtemény