Відновлення ПІІ: глобальні перспективи та можливості для України - Нечаєва Ірина; Necsájeva I.; Nechayeva І. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Формування сприятливих умов для інвесторів та відновлення економіки України в умовах війни вимагає комплексного підходу, що враховує глобальні тенденції, національні інтереси та внутрішні можливості країни. Метою дослідження є виявлення можливостей залучення прямих іноземних інвестицій в Україну та їх основних напрямків в контексті глобальних перспектив відновлення прямих іноземних інвестицій. В роботі проведений аналіз обсягів світових прямих іноземних інвестицій, напрямків інвестування та тенденцій їх зміни. Встановлено, що основний акцент щодо глобального інвестування змістився в сектори Цілей сталого розуитку в країнах, що розвиваються. Незважаючи на COVID-19 та величезні руйнування внаслідок війни, інвестори продовжують працювати та, навіть, прагнуть розширювати бізнес в Україні. В роботі визначені основні проблеми, фактори та причини продовження інвестування в країну, зокрема, це наявність кваліфікованих, навчених людей і недорогої робочої сили; розмір місцевого ринку; конкурентоспроможна структура витрат в Україні; близькість до регіональних ринків; пошук зв’язків з партнерами; інфраструктура (комунальні послуги та транспорт); доступні об’єкти інвестування за конкурентними цінами; природні ресурси. Обґрунтовано, що для залучення іноземних інвестицій Україна має створити сприятливий клімат, відповідні умови для інвесторів, визначитись з обсягами та напрямами інвестування. Пріоритетними секторами для залучення прямих іноземних інвестицій є: інвестиційні проєкти зі значними інвестиціями, індустріальні парки, інформаційні технології, сільське господарство та агропереробна промисловість, виробництво еко-транспорту та компонентів до нього, зелена енергетика, креативна індустрія, літакобудування, науководослідна та інноваційна діяльність, інфраструктура, машинобудування. Визначені конкретні заходи на національному рівні для збільшення інвестиційних потоків і оновлення економіки України, розглянуті нагальні питання, які потребують вирішення та реформ. Встановлено, що стимулювання прямих іноземних інвестицій є ключовим елементом відновлення економіки України та забезпечення її стійкого розвитку, що має призвести до позитивних результатів впровадження реформ: поліпшення бізнес-клімату, забезпечення фінансової стабільності та доступу до капіталу, ефективні податкова та фіскальна політики, розвиток інфраструктури, забезпечення правової безпеки та посилення заходів з протидії корупції, розвиток людського капіталу, впровадження екологічних стандартів.

A háború idején a befektetők számára kedvező feltételek megteremtése és Ukrajna gazdaságának helyreállítása átfogó megközelítést igényel, amely figyelembe veszi a globális trendeket, a nemzeti érdekeket és az ország belső adottságait. A tanulmány célja feltárni a közvetlen külföldi befektetések Ukrajnába vonzásának lehetőségeit és azok főbb irányait a közvetlen külföldi befektetések fellendülésének globális kilátásaival összefüggésben. A munka elemzi a globális külföldi működőtőkebefektetések volumenét, a befektetési irányokat és azok változásának alakulását. Megállapítást nyert, hogy a globális befektetések fő hangsúlya a fenntartható fejlődési célok ágazataira helyeződött át a fejlődő országokban. A COVID-19 és a háború okozta hatalmas pusztítás ellenére a befektetők továbbra is dolgoznak, sőt még az üzlet bővítésére is törekednek Ukrajnában. A munka azonosítja a főbb problémákat, tényezőket és indokokat, amelyek az országban továbbra is a befektetéseket segítik elő, különös tekintettel a képzett, tanult emberek és az olcsó munkaerő megléte; a helyi piac mérete; ukrajnai versenyképes költségstruktúra; a regionális piacokhoz való közelség; partnerekel való kapcsolatok keresése; infrastruktúra (közüzemi szolgáltatások és közlekedés); elérhető befektetési objektumok versenyképes áron; természeti erőforrások széleskörű megléte. Indokolt, hogy a külföldi befektetések vonzásához Ukrajnának kedvező klímát, megfelelő feltételeket kell teremtenie a befektetők számára, döntenie kell a befektetések volumenéről és irányáról. A közvetlen külföldi befektetések vonzásának kiemelt irányai a következők: jelentős beruházást igénylő beruházási projektek, ipari parkok, információs technológiák, mezőgazdaság és agrárfeldolgozó ipar, öko-közlekedés és összetevőinek gyártása, zöld energia, kreatív ipar, repülőgépgyártás, kutatás és innováció tevékenysége , infrastruktúra, gépészet. Konkrét nemzeti szintű intézkedéseket határoznak meg a beruházási áramlások növelésére és Ukrajna gazdaságának megújítására, mérlegeltük azokat a sürgős, megoldást és reformokat igénylő kérdéseket is. Megállapítást nyert, hogy a közvetlen külföldi befektetések ösztönzése kulcsfontosságú eleme Ukrajna gazdaságának helyreállításához és fenntartható fejlődésének biztosításához, amelyhez a reformok végrehajtásának pozitív eredményei kell vezessenek: az üzleti környezet javítása, a pénzügyi stabilitás biztosítása, tőkéhez való hozzáférés, hatékony adó- és fiskális politika, infrastruktúra fejlesztés, jogbiztonság biztosítása és a korrupcióellenes intézkedések megerősítése, a humántőke fejlesztése, a környezetvédelmi normák végrehajtása.

Abstract. Shaping favorable conditions for investors and restoring Ukraine's economy in wartime requires a comprehensive approach that considers global trends, national interests, and the country's internal capabilities. The study aims to identify opportunities for attracting foreign direct investment (FDI) to Ukraine and its main directions in the context of global FDI recovery prospects. The paper analyzes the volume of global FDI, investment directions, and trends in their change. It is established that the main focus of global investment has shifted to the Sustainable Development Goals (SDGs) sectors in developing countries. Despite COVID-19 and the massive destruction caused by the war, investors continue to operate and even strive to expand their businesses in Ukraine. The paper identifies the main problems, factors, and reasons for continued investment in the country, including the availability of qualified, trained people and inexpensive labor; the size of the local market; a competitive cost structure in Ukraine; proximity to regional markets; the search for links with partners; infrastructure (utilities and transport); affordable investment objects at competitive prices; natural resources. It is argued that to attract foreign investment, Ukraine must create a favorable climate, appropriate conditions for investors, and determine the volume and directions of investment. Priority sectors for attracting FDI are investment projects with significant investments, industrial parks, information technologies, agriculture and agro-processing industry, production of ecotransport and its components, green energy, creative industry, aircraft construction, research and development and innovation activities, infrastructure, mechanical engineering. Specific measures at the national level are determined to increase investment flows and update Ukraine's economy, and urgent issues that require resolution and reforms are considered. It is established that stimulating FDI is a key element of Ukraine's economic recovery and ensuring its sustainable development, which should lead to positive results of the implementation of reforms: improvement of the business climate, ensuring financial stability and access to capital, effective tax and fiscal policies, infrastructure development, ensuring legal security and strengthening anti-corruption measures, human capital development, implementation of environmental standards.
Restoration of Foreign Direct Investment (FDI): Global Perspectives and Opportunities for Ukraine
A közvetlen külföldi tőkebefektetések fellendülése: globális perspektívák és lehetőségek Ukrajna számára
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: прямі іноземні інвестиції; відновлення; глобальне інвестування; Цілі сталого розвитку; стимулювання інвестицій