A (nyelvi) kompromisszum esélyei a „háborúba ájult” Ukrajnában - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Termini Egyesület, 2017)
Az 1991-ben független vált Ukrajna történetének legmélyebb válságát éli. A nyelvi megosztottság sajnos szerepet játszik az egész Európa biztonság fenyegető politikai és katonai válság kialakulásában. Az ország lakosságának jelentős része rendszeresen használja mind az ukrán, mind az orosz nyelvet. A többi kisebbségi nyelv (román, lengyel, magyar stb.) csak színesítik a képet. A tanulmány bemutatja, Ukrajna politikai elitje hogyan kívánta rendezni a nyelvi kérdést a két domináns nyelv használati körének, státusának szabályozása révén. Az elemzés áttekinti az ukrán nyelvpolitikát a Szovjetunió utolsó éveitől a fegyveres konfliktusok kitöréséig.

Abstract. The chances for compromise of languages in Ukraine. Ukraine, independent since 1991, has been experiencing the political and military crisis which even threatens Europes safety. A significant propotion of the Ukraines population use both Ukrainian and Russian on a regular basis. The other minority languages (Romanian, Polish, Hungarian, etc.) only make the linguistic picture of the country more diverse. This paper will present how Ukraine political elite wished to settle the language issue by adopting the Ukraine language policy transparent from the last years in Soviet Union until the first military conflicts.
The chances for compromise of languages in Ukraine
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00005868
Keywords: Ukrajna; nyelvpolitika; nyelvi konfliktus; ukrán nyelv; orosz nyelv