Tannyelvválasztás a kisebbségi régiókban: Útmutató kárpátaljai magyar szülőknek és pedagógusoknak - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Göncz Lajos (Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala, 2009)
A kisebbségben élők számára fontos, hogy megtarthassák saját anyanyelvüket és nemzetiségüket. Ugyanakkor az is lényeges, hogy elsajátítsák annak az államnak a hivatalos nyelvét, amelyben élnek. Erre leggyakrabban az iskolában kerül sor. A kárpátaljai magyar szülők, akik valamennyien gyermekük boldogulását tartják szem előtt, szerencsés helyzetben vannak, hiszen választhatnak: magyar vagy ukrán tannyelvű iskolába íratják gyermeküket. Ám a tannyelvválasztás számos olyan következménnyel jár, melyek meghatározó hatással lehetnek a gyermek iskolai teljesítményére és további boldogulására. Ahhoz, hogy a szülő ilyen helyzetben a neki legmegfelelőbb döntést hozza meg, ismernie kell néhány, a kisebbségi helyzettel kapcsolatos, tudományos kutatásokkal igazolt tényt.
Keywords: tannyelválasztás; kisebbségi régiók; pedagógusok; szülők