Використання штучного інтелекту в системі управлінського обліку - Наталія Лаврова; Стойка Наталія; Sztojka Natália; Natalia Stoika (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. В сучасних умовах господарювання вагома частина інформації, яка може бути використана для управління, не використовується у зв’язку з тим, що на багатьох підприємствах бухгалтерський облік організований таким чином, щоб обробляти інформацію і подавати її в основному зовнішнім користувачам, а самим апаратом управління вона використовується епізодично, що пояснюється недостатністю запитів власної системи управління на інформацію. Але разом з тим, як зазначає П.Н. Денчук, в умовах еволюційного розвитку проявляється певна обмеженість бухгалтерського фінансового обліку як інформаційної бази управління підприємством, внаслідок чого виникає потреба у необхідності доповнення бухгалтерського фінансового обліку управлінським, який забезпечує зв’язок процесів управління і обліку за такими об’єктами управління: виробничі ресурси, господарські процеси, організаційна діяльність, результати діяльності підприємства [1, с. 32]. Отже управлінський облік складова системи бухгалтерського обліку, яка забезпечує управлінський апарат інформацією в розрізі їхніх потреб та сприяє підвищенню ефективності функціонування системи управління підприємством. В працях вітчизняних дослідників наголошується, що рішення про впровадження управлінського обліку має прийматися з урахуванням проведення оцінки його ефективності в процесі діяльності підприємства. Варто відмітити, що із впровадженням та використанням технологій штучного інтелекту (ШІ) в облікові інформаційні системи забезпечуються нові підходи та можливості для автоматизації облікових даних та процесів, а також спрощується виконання рутинних завдань та підвищується ефективність роботи бухгалтера. Як зазначає Г.І. Ляхович та О.В. Вакун з розвитком та впровадженням штучного інтелекту бухгалтерський персонал буде мати менше складних завдань, оскільки програмне забезпечення для бухгалтерського обліку зможе виконувати більшість рутинних процесів. Це значно підвищить ефективність роботи, зменшить кількість помилок та збільшить конкурентоспроможність підприємств, які використовуватимуть технології штучного інтелекту. Такі зміни допоможуть також сприяти трансформації галузі бухгалтерського обліку і в першу чергу за рахунок зміни ролі людини в цьому процесі [2, с.29].
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: штучний інтелект (ШІ); управлінський облік; бухгалтерський облік