Сучасний стан електронної комерції в Україні - Степан Лукачина (II. RFKMF, 2024)
Резюме. Стрімкий розвиток інформаційних технологій знаменується поширенням такого явища, як електронна комерція. Дане явище складає серйозну конкуренцію традиційній комерції і посідає важливе місце у світовій економіці – станом на 2021 рік частка інтернет-комерції у світовому товарообороті роздрібних продажів становить приблизно 19.5% [3]. В Україні загальний обсяг ринку електронної комерції, станом на 2022 рік, склав 151 млрд грн (загальна сума продажів товарів та послуг через інтернет), що на 17% більше, ніж у 2021 році, при цьому частка електронної комерції в загальному обсягу продажів в Україні, станом на 2022 рік, становить 11%. Ця частка не є надто високою, проте спостерігається її щорічне зростання, якщо у 2021 році частка електронної комерції складала 9%, то вже у 2022 році ця частка виросла на 22% і досягла рівня 11% [1]. Позитивна тенденція пояснюється насамперед, пандемією COVID-19, яка змусила покупців, задля їхньої безпеки, відмовитися від фізичних покупок і перейти до покупок через глобальну мережу Інтернет, а також трендом діджиталізації.
Az e-kereskedelem jelenlegi helyzete Ukrajnában
The current state of e-commerce in Ukraine
Keywords: електронна комерція; Україна