A Munkácsi Görögkatolikus Püspökség levéltárának történetéből - Csatáry György; Чотарі Юрій; Yurii Chotari (Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, 2019)
A mai kárpátaljai terület legrégebbi levéltára a Csernek-hegyi kolostori gyűjtemény volt. Ismeretes, hogy ennek a levéltárnak az anyagai alapjában véve ránk maradtak. Hosszú ideig a Munkácsi Görög Katolikus Püspökség iratanyagát is Csernek-hegyen őrizték, mivel a püspöki rezidencia itt működött egészen 1752-ig. A levéltár rendszere szintén a követelményeknek megfelelően alakult, hisz itt dolgoztak a vidék első egyháztörténészei, mint például Bazilovics János vagy Lucskay Mihály. 1798-ig egy fából épült kolostor adott helyet az iratoknak, de később az új építkezéseknek köszönhetően a levéltár is biztonságosabb helyre került. A gyakran előforduló tűzvészektől a szerzetesek mindig megmentették levéltárat, így maradhattak meg a nyomai a korabeli fascikulóknak, amelyek alapján igazolható, hogy ebben a levéltárban is folytak rendezések.
Keywords: Munkácsi Görögkatolikus Püspökség; Csernek-hegyi gyűjtemény