Oktatás egy krízishelyzet idején és a krízis hatásai a társadalomra - Simonyi Sándor (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A kutatásomat a világjárvány kialakulása ihlette, ugyanis a globalizált világban a digitális eszközök előtérbe kerültek, és azóta is a mindennapok részévé váltak. Ekkor kezdődött el és derült ki, hogy a legtöbben otthonról is tudtak dolgozni, tanulni (Home Office). A digitális oktatás felváltotta a hagyományos iskolai életet. Nem katedrális oktatást folytattak a tanárok, hanem igyekeztek kortól, digitális képességtől függetlenül a virtuális térben oktatni, ahová áthelyeződött a nevelési színtér is. Azt is meg kell említenünk, hogy ez a bezártság, az emberek korlátozása hatással lesz a szociális kapcsolatokra, mentális egészségre. Az emberek teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. Elkészült egy kérdőív (N:725) is, amely felmérte az emberek körében a koronavírus hatásait a mindennapokra. A szülők szerint a legfőbb problémát az otthon tanulásban a reál tárgyak okozták. A kutatás során az is kiderült számomra, hogy a tanári pálya elöregedőben van, tehát egyre kevesebb fiatal választja Magyarországon a tanári/pedagógusi pályát. Megállapítható az is, hogy a legnehezebben a szülők tudtak átállni a digitális oktatásra, mivel nekik kellett átvenni otthon a pedagógus szerepét, főként a reál tárgyak oktatása során. A tanároknak figyelniük kellett arra, hogy a hátrányos helyzetű tanulók is részt tudjanak venni az oktatásban, és ne legyen lemorzsolódás. Emellett a tanórák kezdetén is több figyelmet kellett fordítani a gyerekek/tanulók lelki állapotára, mivel megváltozott a szociális – baráti kapcsolatuk, szórakozási lehetőségük és a családon belüli kapcsolataik is.

Abstract. My research was inspired by the emergence of the pandemic, as digital tools have come to the fore in a globalised world and have become part of everyday life. It was then that most people started to be able to work and study from home (Home Office). Digital education replaced traditional school life. Teachers no longer taught in a classroom, but in a virtual space, regardless of age or digital ability, where the educational scene was shifted. We should also mention that this confinement, this limitation of people, will have an impact on social relationships, on mental health. People are completely isolated from the outside world. A questionnaire (N:725) has also been prepared to assess the impact of the coronavirus on people's daily lives. According to parents, the main problem in home learning was science subjects. The research also revealed to me that the teaching profession is ageing, so fewer and fewer young people are choosing a career as a teacher/educator in Hungary. It was also found that parents had the most difficulty in making the transition to digital education, as they had to take over the role of the teacher at home, especially when teaching science. Teachers had to be careful to ensure that disadvantaged pupils could participate and not drop out. In addition, more attention had to be paid to the psychological state of the children/students at the beginning of the lessons, as their social – friendship, entertainment and family relationships changed.
Education in one crisis and the impact of the crisis on society
Keywords: oktatás; virtuális tér; módszerek