J. R. R. Tolkien Gyűrűk ura trilógiája háttérvilágának elemzése, a történetet működtető atmoszféra sajátosságai - Kontros Ferenc; Контрош Ференц (Filológia tanszék, 2022)
A szakdolgozat témája J.R.R. Tolkien Gyűrűk Ura trilógia háttérvilágának elemzése, a történetet működtető atmoszféra sajátosságai. A témaválasztás több tényező is indokolta: Egyrészt szakmai kíváncsiság is vezérelt, merthogy előző kutatásaim során, amikor is a regény és a valós történelem közti kapcsolatot, illetve a teológiai és mitológiai alapkoncepciókat vizsgáltam, felmerült bennem az a kérdés, hogy a szerző mindezt miképpen építette be és használta fel a javára a történet meséléshez. Egy-egy ilyen regény mögött általában egy igen komplex kitalált világ húzódik, aminek a felfedezése sokszor több izgalmat rejt, mint maga a regény története. A témaválasztásomat az is indokolja még, hogy a Gyűrűk Ura a kedvenc fantasy regénytrilógiám. A trilógia iránti érdeklődésem azzal kezdődött, hogy még gyerekkoromban megnéztem Peter Jackson megfilmesített verzióját és már akkor lenyűgözött. Ez az évek múlásával tovább fokozódott, a könyveket is elolvastam, amivel még jobban beleszerettem Tolkien világába. Mindemellett, mint az, aki hasonlóan fantasy történeket próbál írni és igyekszik minél részletgazdagabb és hangulatosabb háttérvilágot létrehozni, azt gondolom, hogy sokat tanulhatok Tolkientől. Sőt, úgy hiszem, hogy a kutatásom másoknak is segítséget vagy új perspektívát adhat, akik hasonlóan fantasy témában akarnak alkotni, vagy legalábbis az atmoszférateremtés különböző módjait tanulmányozzák. Emiatt a munka elsősorban írói és alkotói, de ezzel párhuzamosan olvasói szemszögből is közelítette meg a kérdést: hogyan teremt atmoszférát Tolkien a háttérvilágának a segítségével?
Особливості атмосфери та аналіз світу трилогії Д. Р. Толкіна "Володар перснів"
Keywords: trilógia; J. R. R. Tolkien; A Gyűrűk Ura