Adventív növényfajok felmérése Beregsom (Beregszászi járás) területén - Popovics Melinda; Попович Мелінда (Biológia és Kémia Tanszék, 2022)
Beregsom az Alföld északkeleti részén helyezkedik el a Beregi síkságon 105 m tengerszint feletti magasságon. A kutatott terület a közép-európai lomblevelű erdők övezetéhez tartozik. A falu az M25 nemzetközi jelentőségű út mentén helyezkedik el. A kutatott területen előzetesen négy élőhelycsoportot és 12 élőhely típust állapítottunk meg: tölgyes, kaszálórétek, kanális partok, töltésoldalak, útszélek, temető, legelő, szántóföldek, kertek, elhagyott telkek, parlagok, szeméttelep, vasúti töltés. A természetesség-degradáltság osztályozás szerint két élőhelycsoportot és 22 élőhelytípust azonosítottunk be. A gyomos és természetközeli bolygatott élőhelyek csoportjába 8 élőhely tartozik, a mezőgazdasági, erdők és más élőhelyek csoportjába – 14. A Beregszászi járás flórájában irodalom alapján 200 fajt sikerült feljegyezni. A legtöbb faj (84) Margittai Antal (1911) cikkéből származik. A legtöbb növényfaj (84 faj) Beregszász területéről volt leírva, beleértve a Beregszászi hegyet is. Beregsom község területéről 10 fajt említ az irodalom (MARGITTAI, 1911), s köztük a Bupleurum tenuissimum, amely mára már Ukrajna Vörös Könyvében sebezhető fajként van feltüntetve. Beregsom területén folytatott flóra kutatásaink során 170 növényfajt sikerült azonosítani, ezek 48 család és 122 nemzetség képviselői. A nyolc vezető család a fajok 54,7% (93 faj) teszi ki, ide tartoznak az Asteraceae, Poaceae, Rosaceae, Fabaceae családok képviselői. Beregsom flórájában legnagyobb arányban fordulnak elő a megvilágított, mérsékelten üde, gyengén savanyú és gyengén bázikus, nitrogénben gazdag termőhelyek növényei. A kutatott területen lévő fajok többsége (43,5%) életformájukat tekintve a hemikriptophytákhoz tartozik. Élőhelyüket tekintve a legtöbb növényfajt (37,1%) az árok mentén találtunk. Beregsom flórájának jelentős részét az őshonos növényfajok teszik ki (129 faj vagy 75,9%), köztük 44 faj (vagy 34,1%) antropofil, többségük (24 faj) kizárolag antropogén élőhelyek növényei. Az adventív növényeket 41 faj képviseli (21 archeofiton, 20 kenofiton), s köztük az epekofiton (antropogén élőhelyeken terjedő) fajok dominálnak (28 faj). A területre nem jellemző a máshol általános invazív fajok előfordulása. Inváziós jelleggel terjednek itt az Ambrosia artemisiifolia, Erigeron canadensis és Erigeron annuus.
Дослідження адвентивних видів рослин с. Шом (Берегівський район)
Keywords: adventív fajok; település; Kárpátalja; őshonos fajok; szinantróp flóra