Підтримання інтелектуального потенціалу в умовах активної цифровізації - Людмила Кучер; Наталія Тихоцька (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Аналізуючи сучасне суспільство, із пересторогою спостерігаємо надто активний рух у напрямку цілковитої цифровізації усіх його сфер: починаючи від підприємництва і закінчуючи освітньою діяльністю. Чи можна назвати цей рух конструктивним? Усвідомлюємо, що нові виклики суспільства формують нові вимоги до професійних здібностей та освітніх компетентностей: вільне користування технологіями, запропонованими цифровими платформами, новими досягненнями у сфері науково-технічного виробництва. Революція цифрових технологій однозначно змінила людину як особистість. І якщо до конструктиву відносимо зміну традиційних моделей взаємодії, розвиток логіко-математичного інтелекту – уміння аналізувати, рахувати, міркувати; кінестетичного – координація рухів; когнітивного – розвиток мислення, пам’яті, уваги; творчого – здатність створювати нове, нестандартне; то однозначним деструктивом вважаємо розвиток міжособистісного інтелекту – розуміння емоцій, мотивів інших людей; соціального – здатність активно взаємодіяти з людьми; емоційного – уміння розуміти й контролювати емоції; морально-цінного – розуміння добра, справедливості. Як результат, ми отримуємо сучасну особистість, яка пристосована до часу і простору, але втрачає відчуття особистісного контакту; прекрасно справляється з новітніми технологіями, проте не відчуває потреби самостійно мислити – усю необхідну інформацію можна отримати швидко і легко з інтернетресурсів. Оцінюючи цифровізацію в освітньому процесі, варто сказати про активне застосування платформ, які аналізують можливості його учасників і адаптують під них стиль навчання; створюють навчальний контент (завдання, тести, тексти, пояснення до них тощо); спеціалізовані класи для віртуальних екскурсій, симуляції різнотипних завдань, ігрових методів навчання; застосування на заняттях мобільних пристроїв з використанням ChatGPT. Усе це, звичайно, стимулює швидке прийняття рішень, тренує усі типи пам’яті, економить час на підготовку, адаптує інформацію під індивідуальні потреби, дає можливість експериментувати у віртуальних лабораторіях. Проте, у результаті ми отримуємо сформовану, високомобільну особистість, готову до викликів глобалізованого світу сучасних технологій і, водночас, спостерігаємо зниження креативного мислення, цифрову втому, залежність від гаджетів та інтернету, відрив від реального світу.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: цифровізація; інтелектуальний потенціал; освітній процес