Bagolyalakúak területi elterjedésének vizsgálata Nagydobrony környékén (Ungvári járás) - Balog János; Балог Янош (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
A baglyok (Strigiformes) éjszaka aktív, ragadozó életmódot folytató madarak. Vadászatukban kiváló hallásuk és látásuk segíti őket. Emésztőrendszerük nem képes lebontani a csontokat és a szőrt sem. Ezek a maradványok gyomrukban gombóccá formálódnak és egészben öklendezik vissza, úgynevezett bagolyköpet formájában. A köpeteikből előkerülő zsákmánymaradványok meghatározásával információkat nyerhetünk táplálékuk összetételéről (MIKKOLA, 1983). A bagolyfajok többségének táplálkozásökológiája jól ismert és annak köszönhetően, hogy indirekt módon a zsákmányfajok előfordulásáról és így elterjedéséről is gyűjthetők adatok, a köpetelemzés ma már jól bevált fauna felmérési módszernek minősül (SZÉP, 2020). Nagydobrony környékét régmúlt időkben szinte teljes egészében erdők borították. A növekvő hely és tüzelőanyag igény miatt ezek jelentős részét mára kiirtották és szántóföldként vagy legelőként hasznosították Az elmúlt néhány évben a település területen jelentősen vissza szorult a bagoly populáció vélhetően azért is, mert kivágták azokat az elöregedő fákat, amelyek a baglyok nappali pihenőhelyeit biztosították. A másik fő mutatója a populáció méretének a táplálékuk, hiszen, ha optimálisak az életkörülmények – megfelelő élőhely, táplálék – a populáció fajszámában is meg fog mutatkozni. A baglyok fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémákban a kisemlős-közösségek populációinak szabályozásában. Mivel tudomásunk szerint Nagydobrony területén nem zajlott hasonló jellegű kutatás ezért ezen a területen az ismereteink a bagolyalkatúakról hiányosak voltak. Konkrét kutatási- vagy leírt eredmények hiányában önállóan kezdtük el felkutatni helybéli emberek segítségével a baglyok élőhelyeit. Kutattatásunk elsődleges célja az volt, hogy felmérjük milyen bagoly fajok, találhatóak meg Nagydobrony település területén és feltérképezzük ezeknek a fajoknak az élőhelyét. Emellett a területről köpetminták alapján az itt megtalálható baglyok étkezési szokásait szerettük volna megvizsgálni, hiszen a későbbiekben ezekből az adatokból felmérhető lesz a terület kisemlős populációja is.
Дослідження територіального розподілу совоподібних околиць с. Велика Добронь (Ужгородський район)
Keywords: bagoly; fülesbagoly; köpetminta; kutatás; zsákmányállat