A történelemoktatás rendszere Ukrajnában - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (KMPSZ, 2001)
Az ukrán általános- és középiskolai oktatás rendszere jelenleg (még) tizenegy éves. Azért kell kihangsúlyozni, hogy még, mert a 2001. szeptember 1-től beiskolázott tanulók számára már tizenkét osztályból fog állni a középiskola. Az Általános Iskolákban – amelynek három fokozata van: első fokozat (elemi, négy év); második fokozat (általános, öt év); harmadik fokozat (középiskola, két év) - történelemoktatás a második- és harmadik fokozaton folyik. 1991-ben, a Szovjetunió szétesésével, Ukrajnában megkezdődött a múlt eseményeinek felülvizsgálata és bírálata. Ukrajna történelme fő helyet kapott az iskolákban, s mint egykor a Szovjetunió történelme, ma már külön tantárgyként szerepel. Az egykori unió történelmét pedig, lerövidítve, belerakták az egyetemes történelembe. Az ukrán történelem átértékelése egészen a kezdetekig terjedt ki.
(Az általános- és középiskolákban, megkülönböztetett figyelmet fordítva a magyar tannyelvű iskolákra)
Keywords: magyar tannyelvű iskolák; történelemoktatás; Kárpátalja; középiskolák