Ризики та можливості соціальної інженерії у транскордонному співробітництві - Ціпіньо Артемій; Юрій Ціпіньо (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Соціальна інженерія у транскордонному контексті несе значні ризики, зокрема можливість зловживань з боку ворожих агентів і спецслужб країн-агресорів, які використовують маніпуляції, пропаганду та дезінформацію для впливу на суспільну думку та послаблення довіри між державами. Такі дії сприяють дестабілізації регіональних відносин, розпалюють конфлікти та розділяють громади. Водночас складність виявлення маніпулятивних практик ускладнює їх своєчасну нейтралізацію, особливо враховуючи нестачу ресурсів і політичну поляризацію в прикордонних регіонах, що підвищує їх вразливість до інформаційних атак. Для протидії цим викликам необхідне підвищення інформаційної грамотності населення, міжнародна співпраця у сфері кібербезпеки, а також впровадження етичних і правових норм, які обмежують маніпулятивне використання соціальних технологій. Крім того, важливими є постійний моніторинг і аналітика інформаційного простору з використанням сучасних цифрових технологій для своєчасного виявлення і нейтралізації дезінформації та пропаганди. Соціальна інженерія стає все більш актуальним викликом у сфері транскордонного співробітництва, оскільки вона використовує психологічні методи впливу для маніпуляції людьми та отримання доступу до конфіденційної інформації. У міжнародних відносинах такі маніпуляції можуть підірвати довіру між партнерами, спричинити конфлікти або перешкодити успішній реалізації важливих проєктів. Тому розуміння механізмів соціальної інженерії та розробка ефективних заходів протидії є ключовими для забезпечення безпеки і стабільності співпраці між країнами. Особливу увагу слід приділяти підвищенню обізнаності учасників транскордонних проєктів та впровадженню сучасних технологічних рішень, які допомагають виявляти і запобігати загрозам. Такий комплексний підхід дозволяє мінімізувати ризики та зміцнити партнерські відносини у складному міжнародному середовищі [1].
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: соціальна інженерія; транскордонне співробітництво; кібербезпека; інформаційні загрози