Користування часовими поясами як вияв фантомної межі у свідомості мешканців Закарпатського пограниччя - Черничко Степан; Csernicskó István; Csernicsko Istvan; Фединець Чілла; Fedinec Csilla (Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2020)
Резюме. Адміністративні кордони визначають соціальні контакти людей, тому цілком природно, що коли політичні кордони змінюються, внутрішньокордонні відносини посилюються, транскордонні стикаються з певними перешкодами, а тому, як правило, послаблюються. Політичні кордони неминуче впливають на ідентичність людей по обидва боки, і поява нових державних меж часто призводить до перебудови ідентичностей. Так, державні кордони мають подвійне значення: веде до конвергенції та дивергенції одночасно1 . У центральній і східній частині Європи державні межі часто змінювалися упродовж останнього століття. Державний кордон також відігравав важливу роль у створенні нових націй і національних мов у Центральній та Східній Європі, відповідно до ідеології етнолінгвістичного націоналізму.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00009167 https://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/publications/books/book/?newsid=1040
Keywords: час; Закарпаття; часовий пояс